Skip to content

naturlig mat

 

Äta naturligt?

Idag är många av våra livsmedel förädlade med hjälp av onaturliga kemiska processer som används för att förlänga hållbarheten och få produkten att “smaka bättre”. Många av de kemikalier som används är onaturliga och har negativ påverkan på vår kropp. Hur äter vi då naturligt? Kursen utgår från hur vi åt på stenåldern, så kallad paleo-kost och syftet är att få er mycket mer medvetna om mat och vad det egentligen är vi stoppar i oss. Oavsett om ert mål är att gå upp i vikt, hålla vikten eller gå ner i vikt kommer vi hjälpa er alla att uppnå ert mål!

Stenålderskost?

Paleo-kosten i sig fokuserar på att eliminera onödigt fett på kroppen, samtidigt som muskelmassan behålls eller till och med ökas under en viktminskningsperiod. Oavsett om målet är en ökning eller minskning av kroppsmassa så kommer det att finnas mycket mer energi kvar jämfört med en traditionell kosthållning. MEN den stora och viktigaste vinsten är att du mår bättre! Förutom omedelbara hälsoeffekter såsom färre förkylningar har
forskning även visat att tack vare denna typ av kosthållning minskas riskerna för kroniska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och andra kostrelaterade sjukdomar.

[hr]

“Lär dig äta naturligt” ur en deltagares perspektiv

Den moderna stenålderskosten är ett sätt att med modern kost efterlikna den mat människan ätit under miljontals år, man utesluter ur dieten de moderna inslag i kosten som tillkommit nyligen som processad mat, spannmål, mejeriprodukter, socker och raffinerade oljor. I stället fokuserar stenålderskosten på kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, ägg, frukt och bär, nötter och frön.

Det var inte så att vi egentligen visste vad vi gav oss in på när jag tillsammans med min sambo och dotter traskade in på uppstartsträffen med Richard och Alexandra på Gripen CrossFit.

Det vi visste var att vi hade hamnat i en matsituation som ingen trivdes med och vi försökte lite halvhjärtat hitta rutiner och strategier för att lösa det. Som latina har maten alltid haft en central roll i vår familjs sätt att umgås men efter att våra två äldsta barn flyttat hemifrån blev det av någon anledning svårare att samlas kring middagen varje dag. Vi har dock alltid strävat efter att äta nyttigt och varierat hemma, försökt undvika halvfabrikat och bara “unnat” oss snacks på helgerna.

När jag och Tanya började träna på Gripen CrossFit i somras upptäckte vi ganska snabbt hur mycket maten påverkade vår prestation i boxen. Vi pratade om det flera gånger och när det kom en inbjudan till denna utmaningen (Lär dig äta naturligt) via Gripens nyhetsbrev fastnade jag direkt. Det tog inte många minuter att få familjen med på banan och vi anmälde oss samma kväll.

28 dagar senare och 12 kilo lättare (tillsammans) är vi så otroligt glada över det beslutet! Det har varit en makalös resa där vi hela tiden har känt att vi har fått maximalt stöd när det någon gång varit motigt eller uppstått frågor. Själva upplägget är egentligen ganska enkelt men oerhört effektivt tack vare instruktörernas grundliga planering, genomförande och engagemang.

Utmaningen började med en gemensam träff där Richard och Alexandra hade en kort introduktion i vad stenålderskost är. Redan innan dess hade alla vi deltagare blivit inbjudna till en nyskapad Facebook-grupp där vi hade fått alla recept och inköpslistor som behövdes de första 28 dagarna. Mötet avslutades med att de som ville kunde väga och mäta sig. En månad senare träffades vi igen för en avslutningsträff, däremellan fanns det två drop-in träffar som var frivilliga.

Vi valde att följa recepten till punkt och pricka, framförallt hade vi stålsatt oss för att bara “överleva dieten”. Redan efter de första dagarna insåg vi att det var definitivt ingen pina att äta stenålderskost, tvärtom så lagade vi den ena lättlagade, goda rätten efter den andra och gick definitivt aldrig hungriga. De första dagarna kunde vi alla tre känna att vi var orkeslösa men det vände helt efter ca tre dagar.

Redan från början så var det en enorm styrka att vi deltagare kunde hålla kontakten genom Facebook-gruppen, dessutom fick vi hela tiden hejarop och bra tips från våra duktiga instruktörer, både som grupp men även individuellt.

En väldigt positiv bieffekt blev att vi som familj hittade glädjen i att tillsammans hjälpas åt att laga maten på kvällarna, oftast förberedde någon av oss nästföljande dags frukost och lunchlådor samtidigt. Energin låg på en jämn och stabil nivå trots novembermörkret, vi kände att orken fanns där och räckte gott och väl till skola, jobb och träning.

Det är svårt att hitta något som har varit negativt, en sak som vi upptäckte var egentligen hur provocerande det var för andra runt omkring oss att vi gjorde det här valet. De flesta var lyckligtvis bara nyfikna men vi fick också höra kommentarer som var mindre roliga. Framförallt fick vi ofta frågan “fanns verkligen det på stenåldern”?

Under dessa 28 dagar har vi också förkovrat oss i vad stenålderskost står för och bland annat tittat på olika studier. Det som började som en metod för att strukturera upp matvanorna blev ett helt nytt mindset, mat är inte längre bara föda för oss utan också ett sätt att förebygga sjukdomar, kurera mindre krämpor och ta hand om våra kroppar helt enkelt så att vi orkar med en hektisk vardag!

 

tamm1Om mig:
Tammy Jara
43 år
Mamma till Michael, 26 år, Daniel, 24 år och Tanya 17 år.
Sambo med Janne
Delägare och VD på Elevsupport
Tränat på Gripen CrossFit sedan juni 2014