Skip to content

Gripen Challenge VT 2014

challenge_v5_2Namn: Jonas Kjellander

Ålder: 35+

Träningsmål

Jaha, vad har man då gett sig på! Från att vara total rookie på crossfit och att bara försöka köra igång i tron att man ska se ut som en grekisk gud till sommaren! Ja, Just Do It. Kanske inte blir en grekisk gud men i alla fall en David Hasselhof i sina glansdagar =).

[hr]

Summering Gripen Challenge VT 2014 

Hej alla.

Ja, för ca 5 veckor sedan läste ni mitt första inlägg. Jag hade precis avslutat min första vecka av min challenge på 6 långa veckor. Kommer ihåg min känsla efter första veckan, “kommer min kropp att palla detta”. 6v senare längtar jag bara efter mer och mer av träningen. Varför? Jo, när man ser resultaten i form av ökat styrka, uthållighet och visuellt på kroppen så är det den bästa motivationen. Tror alla som tränar på denna nivån kan instämma.

bild 1

Innan jag skriver vidare så tackar jag ALLA på boxen för er uppmuntran under passen, komplimanger för mina blogginlägg osv osv. Bara det gör 50% av motivationen för mig. Inte för att jag känner press på mig att prestera utan mer för att man känner att det man gör uppskattas och folk läser verkligen det jag skriver!

Maten

A och O för mig var att hitta balansen i kosten, kombinera protein, fett och kolhydrater på ett snyggt sätt även om det tog emot en del gånger och kändes väldigt fel. Som ni läst innan så var majonnäs något som jag aldrig i hela livet skulle få för mig att äta, numera är det höjdpunkten på frullen eller mellanmålet. Att käka kolhydrater som t.ex. potatis som jag nästan helt undvikit var oxå en liten omställning men när jag såg att trots att jag åt det lite då och då så var det ingen fara för formen. Sötsuget är nästan obefintligt, ibland kör jag ner lite honung i proteingröten men thats it. Aldrig varit en stor godisätare så det är lugn. Svagheten hos mig på den fronten heter chips och dippa samt kexchoklad!!! mmmmm damn good. MEN det är faktiskt inget som lockar. Tog nyss ett par chips och en ruta kexchoklad. Inte ens det tyckte jag att det var så gott som innan och jag kunde lika väl varit utan det. Så dessa “belöningar” som jag hade tänkt kanske ha max 1 gång i veckan i fortsättningen känns faktiskt som de kvittar och det är jävligt skönt för min egen del.

Jag kommer självklart inte leva som en matnörd och räkna alla kalorier jag äter eller aldrig unna mig njuta av livets goda. Skillnaden kommer att vara hur jag gör det, hur ofta och med vad jag njuter med när jag väl äter och dricker.

Träningen

Räknar jag i min träningshistorik i systemet samt det jag skrivit i bloggen så är det 50 pass på dessa 6 veckor. Snittar man det så blir det 8.3 pass i veckan. Jag har ju som ni sett, kompenserat den veckan som jag haft min son, med att köra som satan den veckan där jag kan träna fullt ut med en 2 pass om dagen. När jag säger pass så förutom de 23 CF pass i boxen + thaipass, räknar jag även in mina löppass samt mina hemmawod´s som jag fått beordrat till mig hur de ska se ut eller, i vissa fall har jag plockat en kombination direkt från dagens wod på hemsidan och slagit ihop x antal övningar anpassat för hemmet.

Många ha frågat mig “ehhh ska du fortsätta med att träna efter dessa 6 v”  Svaret är JA så klart. Ska jag fortsätta äta som jag gjorde innan? NEJ. Där kommer skillnaden in för mig igen. Kosten. Träningsmässigt kommer jag fortfarande att köra mina CF morgonpass och likaså träningen på kvällen. Varför bryta ett vinnande koncept när jag lyckats hitta CF som ett roligt komplement till min vanliga träning?

Kroppsmätningen

Nu till det roliga. Jag räknar med att Danne summerar min Baseline och kroppsmätning lite mer utförligt men kan ge lite hints innan dess. Jag gjorde ju fystestet för 6v sedan och gick i mål på en tid som verkligen sög balle!!

Ni som inte vet vad baseline är:

 • 10 pullups
 • 20 burpees
 • 30 pushups
 • 40 situps
 • 50 squats
 • 400m löpning

bild 2

Första gången jag gjorde denna slutade det på 11.49. Nu i Fredags gjorde jag om den och lyckades kapa 4.05 min på skiten. 7.44 min + en nära döden upplevelse. TACK till Anna R som följde med mig ut på de 400m för utan din hjälp där ute hade jag inte lyckats pressa mig på den etappen. Jag var så trött så jag visste inte var jag skulle ta vägen och i benen hade jag tappat all känsel efter squatsen. Det kändes som jag sprang i vatten. Jag tog i så mycket jag orkade men jag kom ingen stans! Så efter att jag kastat mig innan för porten till boxen, kippat efter luft en stund, gett fingret till coach Stoneface (Danne) som plåtar mig där jag  ligger i mina plågor, så börjar jag samla ihop tankarna och hitta tillbaka till verkligheten. Var det värt allt detta? JA!

bild 3

 

Kroppsmätningen som ni kunde se resultatet på under fliken “Startvärden” låter jag Danne kommentera eftersom han har erfarenheten om det är en bra förändring som jag fick eller om det kunde sett bättre ut. Om jag dömmer på hans fru Anna-Mias positiva feedback idag när hon gjorde mätningen så var det riktigt bra resultat på den korta tiden. Jag överlåter ordet till dem för detta. Kapade 3.3kg, 4 cm i midjan samt sänkte min fysiska ålder från 41 till 30.

 


Framtiden

Vi ses garanterat i boxen iallafall .

Tänkte anmäla mig till Toughest och verkligen utmana mig. Hinderna ser skitroliga ut men där kommer det här igen, löpningen ….ahhh, mindfuck de-lux!!!

Kommer fortsätta äta mina ägg o mayo

Kommer utmana mig själv i 6 nya veckor och se vilka resultat kroppsmässigt jag kan få på egen hand

Kommer fortsätta att rekommendera mina vänner att testa på CF. För det är så sjukt skoj att se alla nivåer och åldrar när man kommer på ett pass

Kommer att köpa knästrumporna…..näääää skojade, kommer aldrig att hända

Tack till mig själv, Danne, Gripen, Malmö Muay Thai, David Hasselhof, Zlatan samt caveman, deadlifts, double muscle up KB pistol squats + jerk med hanging snatch 2B eller vad fan alla kombinationer heter!!

Stay strong och glöm inte att bjuda på er själva. Livet blir så mycket roligare då

//Jonas

[hr]

Coaches corner

Ja vad ska man säga? Grymt jobbat Kjelle!

Jag tänkte dela upp min summering 4 i delar.

1: Analys av kroppsammansättningstesten

 • Vikt Då 82,7 kg , nu 79,4 kg
 • Fettprocent då 22,2% nu 18,6%
 • Fysisk ålder då 41 år, nu 30 år
 • Viseralt fett då 8 nu 6 ( fettet runt de inre organen där 1-12 är ok och 1 är optimalt)
 • Muskelmassa då 61,1 kg nu 61,5 kg
 • Midjemått då 95,5 cm nu 91 cm

Ok vad innebär detta?

Vikten och fettprocenten är lägre men % muskelmassa har ökat = Lysande! Det viserala fettet som är det viktigaste ur hälsosynpunkt har blivit bättre och detta har helt att göra med kosten = ännu mer lysande! Midjemåttet har blivit 4,5 cm mindre på 6 veckor vilket är mycket bra på ett år så blir det 39 cm. Fatta hur mycket det är! Nu blir det ju svårare ju mindre fett man har, men i början går det kvickt.

Optimal fettprocent för en atlet ligger för män mellan 6 -14 % och kvinnor 14-20%

2: Vana

Om man har ett invant mönster så tar det ca 2-3 veckor att skapa sig en ny vana.

Tex om du tränar 1-2 gånger per vecka går alltid samma inköpsvarv i affären så gäller det att bita ihop denna tiden. Istället för att gå varvet med bröd, juice och annat mög så väljer man helt enkelt att gå förbi frukt och grönt, nötterna och köttdisken!

Du lovar dig själv att du minimum ska träna 3 pass men bonus är 4-5 pass/ vecka!

Det är tungt och annorlunda i början men blir ganska snabbt dina nya vanor!

Kjelle var taggad hela tiden så detta gick relativt enkelt för honom att skapa nya vanor vilket är positivt!

3: Träning

Som ni läser så har Kjelle inte legat på latsidan och jag förstår om man inte hinner med 8 pass i snitt/ vecka. Detta är en väldigt hög träningsmängd som absolut inte är något som vi rekommenderar för nybörjaren. Kjelle har ju en bakgrund gällande träning så i detta fallet så var det ok.

Men återigen skapar man sig en ny vana så som Kjelle gjort när han brottades med morgonpassen 06:15 till en början för att det nu nästan känns skönt.

Det är viktigt att man vet varför man tränar och sätter personliga mål. Detta hjälper oerhört mycket. Samt så rekommenderar vi att man ska föra någon form av träningsdagbok för att hålla rätt på sina resultat. Kjelle har inte heller fått ett specifikt program utan han har kört dagens WOD och lite MMA.

Dagens WOD är programmerad för att du ska bli så allsidigt tränad som möjligt och programmeringen vi på Gripen Crossfit följer programmeras av de kunnigaste inom detta område.

T.ex. Kjelles Första Baseline vecka 1:

 • Blått gummiband till pullups (halvtjockt)
 • Börpis med bristande teknik.
 • Pushups på fötterna som var toksega!
 • Situps med spy-känsla
 • Squats som tog helt förj*vl* lång tid
 • Löpning som liknade gångtempo

Sluttid 11:49

Summering av den: Jag har sett sämre men det var inte ens nära OK!

Efter 6 veckor med bra träning och bra kost…..7:44!!!!!!!!!! Med tunnare gummiband till pullups dessutom. Mer än 4 min bättre!

Grymt jobb!!

4: Kost

Kosten är 80 % av ditt resultat. Slarvar du med kosten så får du inget bränsle till motorn. Fel bränsle och effekten blir mycket sämre. Större risk för skador och inga eller få framsteg!

Det var här vi la in stöten. Kjelle hade en uppfattning av att han åt ganska ok……..nja var väl min spontana reaktion.

Efter ca 3 veckor så började vi hitta rätt och plötsligt så kom energin.

Det är viktigt att påpeka att Kjelle inte har under några omständigheter ”deffat” under denna period. Utan jag har försökt att få honom att äta för att prestera. Vilket innebär att om jag velat så hade hans fettprocent kunnat vara mindre men samtidigt så hade inte hans muskelmassa inte ökat på samma vis.

Jag tycker det är viktigt att påpeka att om man vill göra en förändring både kroppsligt och resultatmässigt så är det viktigt att man hittar något som man trivs med i längden. Inte köra en klassisk sommardeff eller en fyra veckors bantningskur vilka i sig kan vara direkt hälsofarliga. Välmående och resultat under en lång tid är det viktigaste. Quickfix är en skröna!

Så Kjelle. Stort grattis till dina resultat och vi som hjälpt och stöttat dig hoppas på att du fortsätter med det grymma arbetet du lagt ner.

Ses i boxen / Coach DT

bild 4

[tabs]

[tab title=”Bakgrund”]

Efter att ha spelat handboll sedan jag var 8 år gammal övergick jag som tränare under mina sista år inom den sporten runt 2003. 2007 hittade jag Thaiboxningen som jag fortfarande är aktiv inom idag samt håller en del pass på Malmö Muay Thai & MMA. Har gått några fighter i Sverige och i Thailand men bara som amatör och gjorde det mest för att det var en kul grej samt att är man 30+ inom sporten så är man “gammal”.

Hur tusan hittade jag Gripen? Faktiskt var det via FB, som mycket annat!  Min gamla handbollskollega Mr. Thysell la till mig i Gripens grupp och en massa uppdateringar i flödet var oundvikligt. Att se Danne för första gången på väldigt många år var en positiv överraskning. Det sista minnet jag hade av honom då vi spelade handboll var en lite sisådär småfet kille med pottfrissa och strutpattar! Jag visste att han var brandman nu men efter första mötet så gissade jag att NEJ, han har inte fått den fysiken han har nu genom att trycka bänkpress dagarna i ända och vänta på att få ut och släcka någon brand i en papperskorg. Här har det verkligen hänt saker på Mr Thysell. Likaså mästarparet från Malmö Muay Thai, Martin Akhtar och Lina Länsberg var en bra motivation att se hur deras kroppar förändrats efter x antal månader med CF på Gripen!

Well helt rookie är man kanske inte men jag har iallafall börjat om på totalt NOLL, verkligen NOLL. Testade på Gripen för första gången i somras 2013 (på riktigt denna gången)  och körde 3 månader för att komplettera upp min övriga MMA och Thaiboxningsträning inför fight. Redan efter ett par veckors CF pass kände jag verkligen av skillnaden i min vanliga träning. Styrkan, explosiviteten och uthålligheten var markant jämfört hur jag presterat innan på träningarna. Framför allt variationen av övningar för hela kroppen var optimal för mig då jag hatar gå på gym och dra i vikterna.  Jobbresor, sommarsemestrar, vintersemestrar, familjetid och min vanliga träning är definitivt mina bästa och sämsta ursäkter på att jag inte kört CF sedan i höstas och har verkligen ångest för det.

Därför tog jag tag i Danne för några veckor sedan, fixade årskortet och sa att jag behöver en utmaning för mig själv för att verkligen få resultat.  Det kom att resultera i en Gripen Challenge. Visste faktiskt inte alls vad det handlade om förrän för 2 dagar sedan då jag åkte på mätning och dagen efter (igår) fystest! Insåg framförallt på mätningen hur off jag var kroppsmässigt. En halvering av fett % och iallafall en minus 6-8 kg på vågen är definitivt mitt mål.

[/tab]

[tab title=”Startvärden”]

 • Vikt: 82.7 kg
 • Fett: 22.2% (överviktig)
 • Fysisk ålder: 41 år (bara det är en rejäl tankeställare)
 • Vatten: 55.2%
 • Viseralt fett: 8
 • Benmassa: 3.2kg
 • Muskelmassa: 61.2 kg
 • Mått höger arm:35.5 cm
 • Mått mage: 95.5 cm
 • Mått rumpa: 102 cm
 • Mått lår: 64 cm
 • Tid Gripens baseline: 11:49

Game On!

[/tab]

[tab title=”Vecka 1″]

Jahap, då var första veckan snart slut av min lilla challenge som jag hoppat på.

Ska ge er en liten bakgrund om hur varannan vecka ser ut för min del. Jag skriver varannan vecka just för att den ena veckan har jag min son Timothy. En underbar vecka (måndag till måndag) som jag alltid ser fram emot, så just den veckan blir det av naturliga skäl och prioriteringsskäl inte alls lika många pass som under den veckan då jag inte har honom. Så är det bara, han är Nr:1 och inget, absolut inget går före honom om man vet att man inte kan få ihop tider med kvalitetstid med sitt/sina barn. Ni som kanske är i samma situation som mig med varannan vecka, vet hur tight det kan bli, speciellt när man är ensamstående.

Så hur såg det ut denna första vecka?

Crossfit WODs: Måndag, Onsdag och Fredagen blev det 06.15 passen (som sög rejält för en som hatar morgnar) och idag Söndag så blev det ett förmiddagspass. Morgonen är helig för mig, att ligga o snooza en 3-4 gånger i en timme och verkligen dra ut på det…………..tills denna veckan =).  Blev dock förvånad över hur mycket energi jag har i kroppen trots alla pass. Inte det att jag är verkligen slut efter ett pass, utan mer att under dagen efter mitt morgonpass så ökar energin efter hand och jag bara längtar till nästa träningspass på kvällen!

Med kvällspass så är det Thaiboxning eller MMA som jag kör. Dock har jag tvingats hålla igen på MMA pga en knäskada men den känns bra nu, så ska komma igång igen. Så Måndag, Tisdag, Onsdag och Fredag kväll så blev det Thaiboxning på kvällen.

Vecka ett men lite avancerad huvudräkning ger en 8 pass första veckan och kroppen känns verkligen kanon! Inte sliten på nått vis mer än att en gammal nackskada gick upp i onsdags på Thaiträningen så fick skippa torsdagen helt. Trodde inte jag skulle klara Fredagens Deadlifts men det gick fan bra, lite smärta kan man leva med annars känns det inte att man tränar =)

Idag gick även jag o Daniel igenom min kost. Under förra veckan och denna veckan har jag skrivit ner allt jag ätit i en app. Kan rekomendera den med risk för att bli lite nördig med att sitta och tagga in allt man äter. Lifesum heter den, funkar bra för min del med att hålla koll o rapportera till Mr Brandvakt. Jag fick med beröm ICKE GODKÄNT samt lite skäll av Danne. För mycket kolhydrater och för lite protein. Hmmm jag som trodde att Cheesecake innehöll mycket protein. Tydligen inte….Skämt o sido, jag hade några återfall med under lördagen med nån chokladboll här o nått glas vin där. Under veckan så blev det lite för mycket bröd till soppan och kanske lite för mycket frukt. Jepp, för mycket av det goda är ju inte heller så bra, även om det är frukt. Så efter lite bannor av Danne, så hem och göra läxan på vad jag verkligen ska stoppa i mig den kommande veckan.

Kommande vecka blir det nog faktisk bara en 2-3 CF pass på kvällen. Får satsa på att köra lite CF här hemma då min son somnat på kvällen. Även om man inte kan dra och träna varje dag hindrar INGET från att köra samma övningar som vi gör på CF med kroppsvikt hemma på mattan!!

Vågen står på 80.5 idag. Vägde 82.7 på mätningen. Säger egentligen inte så mycket på en vecka, man kan ju tappa den vikten bara genom att gå på basta lite eller gå på dass om man ska vara krass nog. Dock känner jag mig iallafall piggare, hårdare i kroppen, byxorna sitter lite lösare och jag kan se lite mer definitioner än för någon vecka sedan på överkroppen. Inbillning eller inte, det känns att lite nytta har det gjort.

Callenge i Challengen

1. Mathållningen! I och med det blir mindre pass denna veckan så gäller det för mig att verkligen tänka på feedbacken Danne gav och hålla den likaså.

2. Löpträning: Jag hellre går in i ringen eller buren och får på käften i 3 ronder än att gå ut och löpträna. Så, ni fattar vad jag tycker om att springa. Sist jag sprang var i Augusti förra året så ja sätter det på min “Too Do” lista.

Passar på att tacka Daniel och Gripen för pushningen och supporten samt mig själv för att jag fick mina tummar loss och körde igång..

Tack Tack.

Stay Sharp

// Jonas

[/tab]

[tab title=”Vecka 2″]

Hej allihopa

Så var vecka 2 över och sitter men knappt öppna ögon nu måndag morgon efter 6,15 passet och fösöker mentalt samla ihop alla tankar om vad som man bör skriva denna gången. Kunde inte sova alls, låg o planerade tränigsveckan och var för exhalterad över att en ny vecka kommer att börja. Kl 03 var jag fortfarande vaken och 2.5h senare ringde alarmet!! Jag var sååå nära på att skita i morgonpasset men så när jag låg där och tänkte så vill jag inte svika Danne o Gripen som ställer upp för mig samt inte svika mig själv heller genom att ge upp för lite tröthet. Så upp och ut i köket, in med gröten i micron, packade väskan, svor några gånger åt mig själv. Sen bar det av.

Denna veckan som fått var min ”pappavecka” med min son. Som jag skrev i förra inlägget, skulle det inte bli lika många pass som första veckan. Jag höll mitt ord på det  =).

De gångerna jag faktiskt fysiskt var i boxen var Måndagen och igår, Söndag och körde härliga WODs. Onsdagen och Fredagen blev det Thaiboxningspass och faktiskt däremellan så körde jag lite hemma-WOD under resterande veckodagarna. Lördagen blev det vila.

Hemma- wod´s: Ja faktiskt, funkade hur bra somhelst, trots att jag saknade lite motivationen att göra det, låg länge o drog på det, säket en timme minst efter att min son somnat vid 20.30 tiden. Speciellt när jag kollade på smset från Danne på vad jag skulle göra. Ok bara 16 min av diverse övnigar men ett rent helvete för mig, det kommer göra ont, jag kommer få mjölksyra så jag skriker. Finns inget som jag hatar mer än att bli trött eller få ont. ”Ok fel sport killen” tänker ni. Thaiboxning och MMA där det bara går ut på att göra så den andre får ont.

Det älskar jag däremot, finns inget roligare än att gå in och få lite stryk så man vaknar till och ger igen. Det som jag avskyr är träningen för inför allt detta. Jag kan få ångest när jag går in och kikar på dagens WOD och jag ser t.ex burpees, medball eller att vi ska löpa. Det kan få mig att seriöst överväga om jag ska gå dit eller inte =). Löjligt!!! men min verklighet tyvärr. Jag vet, jag går dit men står o surar hela uppvärmningen för jag inte alls vill göra det egentligen.

Nåja, jag lyckades ta mig igenom mina beordrade hemma-wod´s på min mjuka matta och är väl hyfsat nöjd med det. Kroppen känns fortfarande bra och speciellt efter första veckan som var en stor omställning för mig med att lägga in CF i det hela oxå. Dock en mycket positiv inställning.

Hur har det gått med mina ”too doo” punkter jag hade på listan?

 • Vi börjar med löpträningen: —————— så gick den

Nästa punkt var mathållningen:

Fick feedback idag på att jag måste balansera mina måltider mer. Dvs. kanske inte bara äta kött o grönsaker för att ta ett exempel, utan oxå komplettera med fett. FETT!!! Men ok, det blir jag väl inte smal på? Jo, tydligen säger Coach Danne och jag får ta hans ord på det så mer ”rätt” fett denna veckan i form av avocado, nötter, stek i kokosolja istället för annat osv, kanske lite mayonäs på ägget och mer långsama kolhydrater som rotfrukter.  Det blev hemläxan så ska jobba på det.

Veckan som kommer: förra veckan bokade jag faktisk in mina 3 st 6,15 pass samt ett 6,15 pass in i min fjärde vecka. Så långt går det att planera just nu för min del. Kommer nog bli ett söndagspass denna veckan oxå om jag inte är allt för sliten i kroppen. Mina 5 vardagskvällar denna veckan så blir det Thai/MMA träning. Allt om allt en ca 9 pass totalt denna veckan är planen och den ska jag ta mig satan hålla så långt kroppen orkar! Att slipa på kosten är huvudfokus denna veckan.

Får passa på att tacka för alla positiva kommentarer från er som läser mina inlägg och peppar på. Nu senast kom en tjej fram till mig och sa att det jag skrev i förra inlägget med att få ihop sina vardagsrutiner med träningen, speciellt när man har barn relaterade så bra till över hur hon och hennes man hade det. Ett pussel utan dess like men lik väl får man ihop det. Hur då?

Svaret är: STRESSAAAAAA!!! =)

Feedbacken gör enormt mycket för min motivation och är väldigt tacksam för det. Jag är verkligen imponerad på alla som man träffar på passen i alla åldrar som är i en fantastisk form efter sina förutsättningar. Den motivationen är ovärderlig för det visar att oasvett var man börjar så kör amn fokuserat så kan alla göra förändringen i sin vardag till ett sundare liv!

Over and out! Vi hörs nästa Måndag i ett nytt inlägg.

//Jonas

[/tab]

[tab title=”Vecka 3″]

kjelle vecka 3Yes, så var den tredje veckan över och måndag igen! Denna veckan har jag verkligen köttat så mycket det går, försökt göra det där extra på passen istället för att köra safe o spara på enegrin om man vet att det är ett långt pass. Veckans tuffaste pass för min del var Team WOD där vi gjorde 40 utfallshopp o kutade 200m efter det x20 varv. Tack till Anna som jag körde med för pushen. Sjukt grymt jobbat av dig. Anna vem? Vet inte för jag tycker alla jag pratar med heter Anna på ett eller annat sätt så välj själv =)

Haft en vilodag i lördags då det blev en spontan tur upp mot GBG men annars så har jag kört på varje dag.

Så här såg veckan ut träningsmässigt

4 CF pass 4 thai-pass och 1 boxningspass med Gladiatorn Teuta Cuni (som även tränar på Gripen) så jag höll ordet på de 9 pass jag skulle klara av! =).

Numera känns mina morgonpass med CF som en del av vardagen och rutinen att gå upp så satans tidigt är inte lika motbjudande som den första veckan. Man kommer in i rutinerna på ett bra sätt. Under min vilodag eller de dagar jag bara hade möjlighet att köra ett pass om dagen så kröp det verkligen i kroppen. Jag var inte nöjd, jag ville ha mer träning. Ett positivt tecken men man måste väl vila nån gång annars kan man inte bygga, eller hur man nu säger.

Tack igen alla som peppar på mig i boxen och frågar hur det går. Jag uppskattar det fantastiskt mycket och ett trevligt sätt för mig att lära känna folket. Många frågar vad jag jobbar med så dax kanske för en liten personlig presentation, ni har ju fått den i form av min sportbakgrund så varför inte göra det lite mer personligt =).

Jobbat med marknadsföring och försäljning i stora delar av mitt yrkesliv. Började som 20-åring på Autoropa i Malmö som bilförsäljare (Ferrari & Maserati). Ett par år där sedan in i försäkringsbranchen. Vidare från den in i ett mediaföretag (JS Gruppen) där jag i stort sett testade på de flesta saker som sälj, marknad, HR osv. Därefter fick jag chansen att starta upp den Svenska delen av ett stort Danskt mediaföretag, så det drev jag i ca 4 år och lämnade över till förmån som Skandinavisk ansvarig för ett team inom softwareförsäljning. Min nuvarande tjänst har jag varit på sedan 2011 och är inne på mitt 4e år, Manager för Online Business Development på The Rezidor Hotel Group. Namnet kanske inte säger många mycket men våra brands gör nog, Radisson Blu, Park Inn, TGI Fridays, Regent, Plaza Hotels osv osv osv… Så, ni vet ni tänker inte tråka ut er mer =) För er inom businessvärlden, ni hittar mig på LinkedIn.

Tillbaka till träningen!

Challenge i Challenge

 • Löpningen = Fail! STORT… Jag är väderberoende om jag ska ut o springa. Jag skyller på min exotiska bakgrund. Sveriges väder är inte gjort för Indier!!
 • Mathållningen = Känns bättre och har nog hittat rutinen mer sedan förra veckan med Dannes hjälp. Jag har “vågat” börja äta mer fett så som majonnäs som jag aldrig käkat innan. Rätt vidrigt men det gick ner. Sötsuget som jag hade mycket av förra veckan har minskat. Dock erkänner jag att jag haft två återfall. Det kanske råkade slinka ner en Choklate Chip Cookie i torsdags och i Lördags var jag så satans uttråkad på tåget till GBG så kanske det råkade åka ner en mini-cheesecake o något annat( brownie, fast pytteliten)! men i övrigt har jag kämpat för att stå emot frestelserna!! Tänkte ju att vad fan, om jag äter lite vad jag vill en dag i vecka så borde det inte göra så mycket. STORT NEJ från Coach Danne. Ingen ätardag under challengen!!!! OK =(. Så under mina kommande tre sista veckor blir det nada av det goda.

Resultat såhär halvvägs kroppsmässigt

Jag känner mig kanon i kroppen, klart trött i den efter passen men inte sliten och nergången alls. Fortfarande fruktansvärd energi under dagen och längtar på ett helt annat sätt till kommande CF-pass än innan. Mina ben som alltid har varit den svaga länken hos mig behövs jobbas på.

Jag börjar gilla burpees! Trodde aldrig jag skulle säga det men efter gårdagens Team-WOD med 5km rodd, pullups och burpees efter det så var burpees de som jag orkade göra utan att stanna upp o vila. Ok bara 12 st men gånger x antal varv o i en evighet kändes det som. Speciellt när jag fick köra med Emerson. En grym kille som verkligen pushade på. Tror fan han var med i filmen Gladiator. Såg ut så iallafall =).

Denna veckan är det pappavecka som gäller så Ikväll blir det Caveman iallafall. Onsdagen och fredagen är inbokade oxå. Däremellan kommer jag att köra hemma WODs enligt Dannes upplägg. Just det, Har ett PT-pass med Danne på Torsdag oxå så det kommer bli skoj.

Tack till Brandvakts-Danne, Gripen och alla på boxen.

Tills nästa gång vi ses och hörs, stay strong och fortsätt ta på er era fina CF knästrumpor.

//Jonas

[/tab]

[tab title=”Vecka 4″]

Yes alla fans av knästrumpor och yogapants för killar!

IMG_8514Wow vad tiden går fort när den inte ska göra det! Redan är vecka 4 avklarad och känner mig lite småstressad att maxa ut skiten nu de sista 2 veckorna. Tiden går däremot inte snabbt när man kör en AMRAP (as many rounds as possible för er som inte sysslar med CF) på 25 min och man kollar på klockan, trött som fan och inser att det är 17 minuter kvar. DÅ går tiden fantastiskt långsamt!! Men men, what too do. Nada! Fortsätt pressa.

Träningsmässigt

Träningsveckan har varit helt ok, min pappavecka så inga morgonpass och betydligt mindre pass överlag. Har dock blivit CF i boxen måndag, onsdag och fredag, tisdagen ett thaipass samt 2 hemma-WODs OCH ett löppass i söndags! En helt ok vecka ändå med 7 dagar där jag gjort någon fysisk övning iallafall men känns som en “vilovecka” jämfört med mina träningsveckor. Min lillkille vill testa på CF så det var en skoj överraskning. Han brukar vara med mig och testar gärna att stå på händer o hänga i ringarna samt härma de övningar vi gör. Mycket lek än så länge så man får ta det ett steg i taget o låta dem hitta det själv.

Maten

Många i boxen och även utanför är mycket nyfikna på vad jag stoppar i mig på dagarna. Jag ska ge några exempel för er som kanske inte vet eller fått tillgång till den hjälp jag fått. Allt man stoppar i sig är ju olika från person till person hur kroppen tar upp det, reagerar och vilka resultat det gör så man får testa sig fram.

För ett år sedan när jag skulle gå fight i Thaiboxning droppade jag 12kg på 2 månader. Visst de sista kilona var vätska inför invägningen som jag pressade ut med hjälp av min bastu här hemma. Bara genom att bada/duscha extremt varmt samt basta kan man pressa ut en 2-4 kg det sista dygnet. Ok detta är såklart beroende på din kropp och vilka förutsättningar du börjar med osv men mycket är vätska. Nåja, oavsett så när jag gick ner alla dessa kilo på kort tid levde jag nästan på proteindrinkar, kött o sallad. Kanske inte helt optimalt, visst jag tappade kilon men jag kände själv att jag blev av med en hel del muskelmassa likaså så denna gången kommer jag inte gå ner lika drastiskt och jag är mer noga med att få i mig en balans av det hela.

 En typisk dag för mig kan se ut såhär på min träningsvecka

 • CF 06.15, Frulle på jobb: Proteingröten som jag köper på Gripen, 1-2 ägg samt majonnäs och kanske lite nötter eller någon avocado/frukt till det.
 • Lunch: Här har jag det super, vårt kök fixar alltid en varmrätt, 5-7 olika salladsblandningar med allt möjligt, t.ex. spenat, bönor, linser, fruktsalladsblandningar, nötter grönkål osv osv. Ungefär som en WOD, olika sallader varje dag och ingen är den andre lik. Vi har även an stor avdelning med bara kallskuret, dvs. kalkonskivor, rostbiff, salami, ägg osv osv så jag har egentligen alla förutsättningar för att kunna äta supernyttigt på jobb. Så det blir mycket sallad, kött som jag kompletterar med lite nötter eller oliver samt ägg med mayo.
 • Mellis vid 15 tiden: den klassiska gröten med ägg eller avocado samt mayo om jag kör ägg.
 • Innan träningspasset på kvällen käkar jag inget för jag är lagom mätt efter mellisen. Så efter passet hem o fixa antingen gröten igen, eller kött med keso eller kvarg, kanske nåt ägg, kompletterar upp med spenat, älskar spenat. Orkar jag inte laga nåt blir det ofta en smoothie. Så ner med tex mango, avocado, spanat o nötter i mixern, kötta på några sekunder så har man en hyfsat bra kvällsmat. Problemet med att bara köra smoothie är ju att jag är hungrig en timme senare igen =)…..

Nåja, coach Dannes råd är iallafall ha en bra balans på allt vid varje måltid. Protein, fett och kolhydrater. Skippa inte kolhydraterna då man tränar 2 pass om dagen, kanske dra ner på dem men inte skippa helt. Kändes fel för mig i början att äta majonnäs men nu älskar jag det!

Challenge i Challengen

Löpträning: Jo jäklar, tro det eller ej, jag tvingade ut mig själv i söndag o sprang en 4.5km….done that, kommer inte att hända ofta. Fy fan vad tråkigt så ni som läser detta, detta kan vara den första o sista gången ni läser det =)

Mat-challenge: Well lite som jag skrev ovanför så tycker jag att jag fått en bra koll på maten och faktiskt inget skäll av Danne nu förra veckan. Hade absolut inga snesteg till gottebordet utan höll mig verkligen från allt. Sötsugen har verkligen minskat och det känns skönt. Inte ens sugen på skräpmat alls.

Denna veckan

IMG_0246

Jag börjar undra vad som är fel på coacherna på Gripen? Kom hem för en stund sedan efter vårt Cavemanpass. Ok, VEM kommer på att man ska bära 2 st 32kg kettlebells 200m, ta en 25kg hantel och springa med den rakt upp i luften på en arm 200m, köra 50m utfallssteg med en 15kg vikt med raka armar ovanför hudvudet, spring sen med en 10kg medicinboll 200m sen 20st sida till sida situps med din 25kg vikt o 20 spiderman pushups på det OCH AMRAP på 25 minuter!!!!!!!!! FUCK YOU tänkte jag många gånger under passets gång, ett par gånger innan vi ens startat! Jag var sist, nu menar jag att jag verkligen kom sist och sög så sjukt fett på alla momenten. Där jag verkligen halkade efter var att springa med 64kg kettelbells. Det var nog det värsta, inte minst för mina redan dåliga handleder och axlar. Känslan när det var över = TOTAL LYCKA över att iallafall tagit sig igenom och gjort sitt bästa. Har redan bokat in nästa Caveman! Wee hoooo

Följande dagar blir det ska jag pressa in 10 pass ytterligare är tanken. Det var det där med löptränigen, tisdag och torsdag morgon så får ja se hur tuff jag är när klockan ringer. Blir det löpa eller bara powerwalk. Det återstår att se, thaipass på kvällen iallafall bägge dagarna. Onsdag och Fredag morgon CF samt Thaipass på kvällarna där med. Lördag och söndag så blir det CF om nu kroppen känns bra. Ska verkligen pressa i mig bra mat så jag orkar.

Jag avslutar med att berätta att jag verkligen rekommenderar att testa CF för mina vänner över på Malmö Muay Thai & MMA. Likaså gör jag tvärt om för er, har man aldrig testat på det så kom över en kväll och testa, det är inget farligt och vi slår inte ihjäl varandra som många tror. Vi har verkligen alla åldrar, precis som Gripen har, åldrar och nivåer efter de förutsättningar man har att jobba med. Lämna dock knästrumpor och yogapants hemma. Teuta sa sist vi körde CF att det märks vi är kampsportare, vi skiter i vad vi har på oss och bara kommer och kör, inga fina gripen tröjor, strumpor eller tighta pants, helst färgmatchat. Jag skriver det med glimten i ögat men det ligger nog en del sanning i det =)

Love me or hate me. Jag vet att jag är hooked på CF och det ger bra resultat  så jag tar mig själv inte så seriöst så räkna med att jag driver med er och mig själv =) Livet blir så mycket roligare när man kan bjuda på sig.

Tack till mig själv, Gripen, Danne o hans kollegor med röda tröjor som det står coach på, Malmö Muay Thai och inte minst alla som pushar på en under passen när jag undrar varför jag ens gick dit, tack för alla fina kommentarer likaså. Det gör att jag kommer tillbaka.

Avslutar med veckans filmtips på tal om CrossFit, Har ni inte sett “Wolf of Wall Street” så de den. En av århundradets bästa filmer =)

//Jonas

[/tab]

[tab title=”Vecka 5″]

Kära Challengeläsare!

Vecka 5 är oooover!!

Träningsmässigt

WOW vilken vecka det har varit! Nog den mest intensiva veckan för mig under challengeperioden. Why? Jo jag fick in en hel del pass som jag lovade er förra veckan jag skrev, vid nåt tillfälle kände jag att jag kanske tagit i lite för mycket när jag skrev i måndags efter Cavemanpasset att jag skulle får in 10 pass till av någon träningsform i veckan, men hey, det gick! Det lyckades se ut såhär:

Måndag: Caveman

Tisdag: Löpträning på morgonen!!! Jag vet, hur fan gick det till, jag låg lääänge och snoozade och tänkte skita i det faktiskt. Thai på kvällen.

Onsdag: CF på morgonen och Thai  på kvällen.

Torsdag: Löpning igen på morgonen och 2 x Thaipass på kvällen. Körde dubbelpass så total 2.45h. Hyfsat död när jag kom hem!

Fredag: CF på morgonen och Thai på kvällen

Lördag CF igen och sen Thai på eftermiddagen

Söndag: CF

Om jag inte räknar helt fel så fick jag ihop 13 pass totalt denna veckan, ok 2 av dem var löppass men ändå. Hur känns kroppen nu?

IMG_4583Ja ska jag jämföra med den fysiska åldern på 41 år som jag fick på mätningen för 6 veckor sedan, så känner ja mig nog närmare som 70 år just nu, söndag kväll, liggandes raklång i sängen skrivandes, blåmärken, träningsvärk, ont i revbenen, lårkaka, handlederna är inte som de borde vara, vänster axel känns som att den sitter på höger sida. Men ändå längtar jag till nästa pass. En skön känsla inombords.

Klockan börjar närma sig 22 och jag funderade ett tag på om jag skulle ut o springa, för jag är helt uppe i varv trots allt. Reste mig upp men la mig lika snabbt igen. Nope, det kommer inte att gå. Tar mig ut i köket istället och hittar nåt i kylskåpet för är tusan i det hungrig igen, åt för 1h sedan bara!

Denna femte veckan är nog den veckan där jag känner att kroppen verkligen börjar funka 100% trots alla passen. De verkliga skillnaderna känner jag just på Thaisparringen där jag innan var helt slut efter 2 ronder, men nu senast när jag orkade 7-8 ronder i högt tempo och fortfarande hade kraft kvar i musklerna även om kondisen behövs jobbas upp. Sparkarna och slagen sitter stenhårt på ett sätt som de aldrig gjort innan. Mer avslappnad, mer fokuserad, bara mer helt enkelt. Då känns det verkligen bra.

Challenge i Challengen

Löpträningen

Som ni läste ovan så fick jag in 2 pass iallafall. Bättre än inget.

Matmässigt

Nja, för att inte upprepa vad jag skrev förra gången så tror jag jag är inne i rätt flow nu. Skulle jag ge mg själv lite feedback så har jag nog kanske konsumerat lite mer majonnäs och ägg än rekommenderat! Från att avskytt mayo till att älska det! Mina ägg med mayo blir som en höjdpunk på dagen. Hur jäkla gott som helst. Igår tryckte jag i mig 5 st till frulle och 3 st lite senare innan träningen. Hade jag haft fler så hade jag säkert ätit dem med. Skickade min matlista precis till Danne så har inte fått hans feedback ännu. Antingen blir feedbacken  “stabilt” eller “är du helt jävla galen”.

Vikten står fortfarande stilla och bara ner en 2-3 kg sedan mätningen, men inget jag oroar mig för, det känns att jag har fördelat om en del fett.

Veckan som kommer är sista veckan på challengen

Pappavecka de-lux och jag ser fram mot det. Lite mindre pass. OK, väldigt många mindre pass. Bokat in 3 CF hittils så kommer nog att hålla det på den nivån och köra hemma WODs  på morgonen resterande dagar. Ska bli skoj att köra baseline senare när vecka 6 är slut och se hur hur mycket snabbare jag förhoppningsvis blivit. Min stora svaghet är fortfarande Pullups och Pushups så där är utmaningen att klara dem dels utan gummiband för pullen och utan att stanna upp o pausa på pushen. Vi får se =)

Om Teuta tar med sina rosa tights imorgon på Caveman till mig, lovar jag att köra hela passet med dem på!!!

Övrigt

En rolig sak hände i veckan när jag stod o stretchade. Jag hittade en muskel på baksida lår som jag senast kände när jag var i 20-årsåldern. Vilken aha-upplevlse!

Min vän från klubben Mirela köpte sitt introkort idag efter vår Team WOD. Skitskoj, så jag hälsar henne välkommen här. Ännu en kampsportare som insett fördelen med att komplettera med CF =)

Rodden idag var inte att leka med. 3000m per man i 500 meters intervaller.  Allt funkar fint fram till precis 200m där smäller det till i benen o mjölksyran skjuter in! 200m, precis varje gång, inte mer, inte minde, 200m. Otroligt. Fick ordentligt med spö av henne i rodden iallafall. Congratz.

Nästa gång jag skriver blir min sista gång (tror jag), 6v har bara flugit iväg. Många har frågat vad jag ska göra efter challengen är slut?

Well, låt mig tänka, jag ska gå tillbaka till ett osundare liv, skita i vad jag äter, sluta träna, sälja mina joggingskor på e-bay, bli fet lagom till sommaren…Hallå jag är i bra form, rund är väl oxå en form eller??? Det är planen 😉 hehe..

Tack igen till alla på boxen som pushat på, Coach Danne och kollegor i röda tröjor. Tack till hönorna för ägg + mayo. God damn så gott det är!

// Jonas

 

[/tab]

[tab title=”Coaches corner”]

Kjelle krigar gött och det kommer att belöna sig. Trots hans missbruk av majonnäs så hoppas jag på fina resultat på vägningen i slutet av challengen.

Sista veckan gäller det att vara stenhård med kosten, samt att fortsätta att mala. Detta skall bli en vana för Kjelle!

Vi har både en timmes med teknikutveckling framför oss samt så ska han köra Gripens baseline ännu en gång! Det ska bli spännande att se.

Efter vecka 3

Kjelles träning är på en hög nivå. En bra bit över förväntat. Kosten börjar han få styr på förutom ett par gottesugsmissar! Dessa skall bort! 6 veckor är inte mycket tid och då är det viktigt att kosten tas på allvar! Av resultaten så är kosten 70-80 %! Tänk på det alla ni som slarvar med kosten men tränar som elit. Käkar man fel så är risken för skador betydligt större samt så kommer era resultat inte att vara så bra som de kan vara!

Start

Denna vecka gör vi tillsammans med Jonas upp hans mål med challengen. Vi kommer att hjälpa honom med hans kostvanor och träningsupplägg. Ni kan följa hans resa på facebook, instagram samt vår hemsida.

Vi önskar honom lycka till under denna 6-veckors period!

[/tab]

[/tabs]

[hr]

Gripen Challenge VT 2013

I mål efter sex veckor

Gripen challenge är över och Patrik EG Eklund och Ruby Whittle har kämpat sig igenom en redig utmaning när det handlar om träning och kost. Resultat? Med beröm godkänt!

Under sex veckor har våra två hjältar förbundit sig att sköta sin kost och träna minst tre gånger i veckan – något som inte är det lättaste om man har två barn, hem, jobb att hantera parallellt och sist men inte minst ett sockerberoende att bli kvitt.

Det har hänt saker både på vågen och runt midjan, men det vi framförallt bryr oss om här är ju den fysiska konditionen. Därför gjorde båda Gripen baseline när de inledde utmaningen, EG på 8 minuter blankt och Ruby på 08.59. Sex veckor senare levererade EG (trots lite ont i halsen) tiden 7.02, och Ruby 08.14.

– Båda två har gjort riktigt bra framsteg – 45 respektive 58 sekunders förbättring på Baseline – det är mycket tid, säger coach Daniel Thysell.

– Och det är ännu mer roligt att se att man inte behöver elitträna för att det ska ge resultat. Ruby har tränat 3–4 pass i veckan och EG har tränat 3–4 pass plus sprungit på egen hand. Båda har familj och två barn vilket gör att det kan vara svårt att hitta tiden, men det här visar att vill man så går det att lösa.

Support från Palmer Friskvård

De sex veckornas utmaning har inneburit en hel del pepp och support från såväl Gripens coacher som från kostrådgivaren Anna-Mia på Palmer Friskvård, som hjälpt EG och Ruby med kostupplägg. De har fått vägledning och tips för att hitta kostvanorna som fungerar i vardagen.

– Båda startade med ett sockerberoende och det är en stor utmaning att ta sig ur det, säger Anna-Mia Thysell.

– Vi är väldigt nöjda och imponerade över både EG och Rubys framgångar, framförallt med tanke på denna korta tid. Det är inte lätt att förända inrutade vanor. Ruby har blivit av med sitt sötsug och lärt sig anpassa portionsstorlekarna, hon har även hittat en bra balans så att hon har energi under hela dagen. Även EG har blivit av med sitt sötsug. Han var van vid att avsluta dagen med något onyttigt framför tv:n vilket han har lyckats ta sig ur och fått hjälp att hitta bättre alternativ. Även mängden öl som för honom hörde ihop med fotbollsmatcherna tv och när han umgicks med vännerna har blivit mindre och många gånger uteslutets.

Anna-Mia berättar att en viktig del varit att diskutera sig fram till vilken mat som de gillar – det är viktigt att den inte bara är hälsosam utan även god, för att förändringen ska bli hållbar. Fokus är att de här matvanorna ska fungera i resten av livet – inte bara under sex veckor, och i mitten av juli kommer de att ses igen för en uppföljning.

Vad säger EG och Ruby själva då om utmaningen?

– Den har gått skitbra, säger Ruby med eftertryck.

– Jag trodde inte att jag skulle klara det – men det gjorde jag. Och nu har jag bestämt mig – jag ska fortsätta så här ett helt år, alltså träna 3–4 gånger i veckan och fortsätta likadant kostmässigt, till april 2014, för jag har mått så väldigt bra av detta och vill se vad som händer med min kropp under en längre satsning. Bara under de här sex veckorna så sover jag bättre, mår bättre, jag är piggare och jag längtar efter att få träna. Jag har inte hittat rätt balans förut, men nu har jag hittat min grej.

– Jag tycker det är trist att sluta, säger EG.

– Jag mår bra av den externa pressen, det är lättare när andra förväntar sig något av mig. Jag behövde den skjutsen.

Därför ligger hans fokus på att sätta upp delmål av olika slag i fortsättningen.

– Nu närmast blir det Malmömilen, sen hade jag tänkt tävla på Frontline.

Det som varit svårast under utmaningen är att hålla kosten.

– Jag var van att småäta på kvällarna – gå ut i köket sent och ta en skål med fil och müsli eller köra och köpa naturgodis och cola.

– En annan sak som gjort det svårt är att man inte kan vara spontan i ätandet utan måste planera maten – och se till att det finns mat hemma. Min sambo Maja har ställt upp och hjälpt mig väldigt mycket med maten. En annan sak som hjälpt mycket också är att jag har börjat äta mellanmål. Tidigare tryckte jag i mig massor av mat till lunch och sen åt jag inte förrän på kvällen. Nu är det som att kroppen känner att den kan arbeta, att den får energi med jämna mellanrum.

Något som både Ruby och EG är överens om är att all support från andra gripar varit viktigt.

– All pepp och allt stöd man fått från alla andra på Gripen har hjälpt mig jättemycket, säger Ruby.