Månadens Gripar december 2017

Årets sista månadens grip kommer i par. Ett par som vunnit sin vänskap i vår box. Detta par har gemensamt förutom sin frisyr och träningsglädje en förbindelse av att utmana sig och viljan att påverka. Möt december månads gripar, Mr Mattias Andersson och Mr Andreas “Världsklass” Croon.


ma2

Mattias Andersson, 46 år, sambo med Emilia och deras två gemensamma döttrar, arbetar som utbildare av flygledare på Sturup första möte med Gripen kom sig av att en arbetskamrat som tränade hos oss och menade på att Mattias skulle följa med och träna. Det ordnades ett prova-på-pass via jobbet år 2013 och han hängde på.

– Jag köpte ett 10-kort och det är något av det dummaste man kan göra, vips så är träningsgångerna slut. Då Mattias förr var bosatt på Nya Zeeland så blev han ihopfixad med en arbetslös PT vilket ledde till träning i gym.

– Då vi flyttade hem till Sverige igen så var det Friskis som gällde. Jag hade gått förbi boxar och visste hur de tränade men då jag var åtta år så opererade jag min höft och efter det levde jag med tron att jag inte kunde springa eller hoppa. Operationen var ett måste då Mattias höftkula låg fel och hoppade ur sin håla och detta resulterade i en gipsvagga i sju veckor. Den första wodden innefattade såklart löpning, och det gick. Efter detta har Mattias även ett minne tillsammans med sin sambo Emilia för coach Johannes. Så på den vägen är det.

Mål med cf?
Viktigast för mig är att må bra. Mattias har sedan starten av cf utfört saker som utmanat såväl hans mentala kapacitet som hans fysiska. Den absolut tuffaste var hans ”roddtur” på 11 timmar.

Han sprang halvmaran i somras.
– Det roliga är att jag fortfarande, efter tre år tänker ”Hur kommer jag nu undan detta?” Mattias har förmågan att säga ”klart jag ska” och sedan tänka.
– Jag brukar inte tänka på slutet då jag startar ett lopp eller en wod utan tänker i etapper. Nu är jag här och nu ska jag dit, osv.

Varför ska man träna på Gripen?
Familjekänslan. Alla sporrar varandra och det är helt olikt ett gym där man tränar i sin ensamhet. Här känner man till varandras styrka och kan stötta varandra i det.

10 snabba

Thruster/börpii

Löp/rodd

Sommar/vinter

Träningskläder/jeans

Magnesium/ej magnesium

Lång/kort wod

Fredagsfys/fredagsmys – fys efterföljandes av mys…

Vin/vatten

Lyftarskor/ej lyftarskor

Morgonträning/kvällsträning


ma3

Andreas Croon, 42 år, säljare på Kakelcentralen, gift och har tre barn är mannen som myntat uttrycket ”världsklass” i boxen. Han första möte med CF var då han såg en tävling i denna sport 2012.
– Jag sa till min fru om det kommer till Sverige så ska jag träna detta. Ett tag senare hörde jag ett radioprogram där Thysell berättade om CF och än bättre var att det fanns en lite box på Borgmästargården, Gripen CrossFit. Så självklart gick Croon dit.
– Jag hade enligt mig själv en bra grundfysik, sprang ju tre mil i veckan. Första gången jag klev in i boxen möttes jag av Dennis som svingade runt i racken som om han var Tarzan i lianerna, och jag tänkte såklart vart har jag hamnat. Uppvärmningen som bestod av bearcrawl och spindelgång hade varit fullt tillräckligt för mig. När halva passet hade utförts så bad Danne mig att sätta mig ner för jag var tydligen klar för den dagen, skrattar Croon. Det var en obehaglig men härlig känsla då det var över. Jag var sängliggandes ungefär en vecka men bokade ett nytt pass. Jag talade med Johannes gällande deras rekommendation av hur många träningspass i veckan och då han svarade tre fattade jag inte hur det skulle gå till om jag skulle vara sängliggande en vecka efter var pass. Croon tränade 06:15-passen och anmälde sig till en tävling med sin dåvarande wingman Sava Surla. Tyvärr blev han skadad så Croon kontaktade Mattias och som alltid svarade han utan att tänka ”självklart” och deras första äventyr tillsammans var ett faktum.

Varför Gripen?
Här finns de perfekta träningspassen för dem som inte har egna programmeringar, allt är klart. Att alla kan och ska vara med, som är en del i är Gripens fundament, är något som tilltalar mig mycket. Förutom det så är ju träningsformen CF generellt den bästa träningsformen. Jag vet att jag är tränad för det oförutsedda, jag kan gå 1 mil eller ro 12 timmar om det behövs. Skulle jag behöva gå i ett dygn så vet jag att tack vare CF kan jag det. Gripens roddpass har gjort underverk för oss båda säger Croon, och Mattias nickar instämmande.

10 snabba

Thruster/börpii

Löp/rodd

Sommar/vinter

Träningskläder/jeans

Magnesium/ej magnesium

Lång/kort wod

Fredagsfys/fredagsmys

Vin/vatten

Lyftarskor/ej lyftarskor

Morgonträning/kvällsträning


ma1

Jag tror inte att någon har missat att vi på Gripen rodde i 24 timmar för musikhjälpen. Och detta för att dessa två medlemmar engagerade sig.
– Jag tyckte det saknades något, vi brukar alltid göra saker tillsammans i boxen förutom själva CrossFiten, säger Mattias. Jag visste om Musikhjälpen och detta år var temat klockrent. I en värld full av terror, pajaspolitiker och extrema rörelser så vill jag visa att vi kan påverka detta och det är genom utbildning, vilket temat i år var ”Barns rätt till utbildning i krig”. Jag frågade Croon via Messenger: ”Funderar på att dra ihop nått rodd-event när musikhjälpen kör sin kampanj i december. 24 timmars rodd kanske? Om vi får ihop ett gäng kan vi hålla igång en rodd i 24 timmar och samla in donationer. Sugen?
Croon svarade direkt: JA! Skulle det vara möjligt att ro i 24 h/person?” Efter det frågade vi Anna Roslund som direkt var med på noterna hon också. Min känsla, säger Mattias, när vi fick ihop två roddar var magisk och att vi sedan att vi fick ihop fyra roddmaskiner som hölls igång 24 timmar är över vad jag någonsin vågat hoppats på.
Det är precis detta Gripen står för, tillägger Croon. Ingen hets, inte coolast utan vi gör tillsammans och alla kan vara med.

Tillsammans har dessa två herrar fixat så att på Gripen CrossFit donerat 38 484 kronor till Musikhjälpen 2016 #mh16.

 

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram