Månadens Grip – september 2013

Omtänksam, fokuserad, och definitivt den person som gått längst utanför sin comfort zone på hela Gripen CrossFit. Möt Månadens Grip September.

520140fc-25ab-11e3-be92-406186e9d552_f

– Det måste vara en annan Fredrik de menar.

Att stå i rampljuset är inte Fredrik Ericssons starka sida. Eller – var inte hans starka sida.

– Jag har gått från att knappt kunna tala inför folk. I skolan kunde jag inte ens högläsa, det blev bara mummel.

Det är svårt att tro att erkännandet kommer från lugna, trygga och omtänksamma coach Freddy. Men när utmärkelsen månadens grip kommer på tal skruvar han generat på sig.

– Jag har fortfarande svårt att hantera uppmärksamhet. Jag vill göra det bra, men det är svårt.

”Lorena, jag vet inte om jag pallar det här”

Det var i samband med flytten till boxen i Bulltofta som han tog sig an uppgiften som coach på Gripen CrossFit. I början var det svårt och tog mycket energi.

– Jag sa till Lorena (Fredriks fru): Jag vet inte om jag pallar det här.

– Ett fullt pass kan ha allt mellan 15 och 24 deltagare. Jag var helt slut när jag kom hem. Det gäller att vara genomtänkt när man går in, men ändå beredd att ändra game plan under passet utifrån vad som händer.

– Jag ställer höga krav på mig själv. Jag vill att alla ska lyckas göra något bra under passet, och känna att de kommit någonstans när de går härifrån. Man har ett ansvar att se till att alla blir sedda och får uppmärksamhet och hjälp. Alla ska må bra när de går härifrån – annars har jag misslyckats.

”Så mycket utanför min comfort zone jag kan komma”

Idag älskar han det, säger han. Även om han fortfarande kan vara lite nervös inför ett pass.

– Att coacha är så mycket utanför min comfort zone jag kan komma. Men nu har det blivit en naturlig del av mitt liv. Och det ger jättemycket. Dels med det här att prata inför folk – där känner jag att jag tagit ett stort steg och utvecklats mycket. Att coacha är riktigt kul, att se hur folk utvecklas. När de tar små steg som är stora för dem – och hur mycket det betyder.

Han funderar lite till.

– Men sen gäller det också att få de med stora förväntningar att inse att den lilla förändringen är vägen dit de vill. En del är missnöjda när de gjort något hur bra som helst. Så det är viktigt att jag kan se allt och alla. Hade jag inte klarat det hade jag lagt ner.

Att tala inför folk är inte den enda utmaningen han behövt jobba sig förbi. I våras åkte han tillsammans med två andra nya coacher till England för att gå en Level 1-kurs och bli certifierad instruktör i CrossFit. Fredrik var den enda som inte klarade det skriftliga provet på engelska.

– När jag inte fixade det tänkte jag: är jag så dum i huvudet?! Men det var riktigt svår engelska – de andra visste knappt vad de svarade. Det var bara att släppa det.

Kunde inte sova

Han pluggade på ordentligt, och gjorde om provet ett par månader senare.

– Vilken lättnad! Jag var nervös i en hel vecka när jag gjort provet. Jag kunde inte sova, ingenting, utan vaknade mitt i natten och kollade mailen gång på gång. Klockan 04 på morgonen kom beskedet, och när jag såg att jag klarade det väckte jag Lorena för att berätta. Sen sov jag som ett barn!

Familjen Ericsson-Salinas har flera gånger uppmärksammats för sin CrossFit-dedikation. Både i tidningen Vårt Malmö och i Allers veckotidning. Men även om både makan Lorena och båda barnen tränar CrossFit, så ligger Fredrik lågt när det gäller dem.

– Jag har försökt undvika att coacha dem – jag är nog rädd att de inte ska ta mig på allvar och få spel på mig, erkänner han.

Han berättar att sonen Cristian på eget initiativ valt att satsa helhjärtat på CrossFit.

– Han kom hem och sa att han skulle sluta med fotbollen. Okej, sa jag. Han tar CrossFiten seriöst, och det är ingenting som vi tryckt på.

– Och samma sak med Nicol, vi har inte sagt åt henne att hon måste något. Henne låter vi bara ha roligt, hon måste tycka att det är roligt för att göra det bra. Men man ser att hon gillar det, och det är häftigt.

En hjälte i boxen

Fredrik är även den ordentlige ”fixar-Frasse” som ligger bakom den fysiska finishen i boxen – de prydliga raderna med kettlebells och hantlar, placeringen av stänger – rubbet. Och behöver något fixas, så fixar han det.

Kort sagt, Freddy är vår hjälte. Nu håller vi tummarna för att hans trasiga rygg hämtar sig snabbt, så att han kommer in i träning och tävling igen!

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram