Månadens grip oktober 2014

För två år sedan var han nyopererad och en tid innan dess nära att stryka med av cellgifterna han tog mot cancern. Idag tränar han minst tre gånger i veckan och gör burpees utan större problem – trots stomipåsen. Månadens grip oktober har gjort en resa utöver det vanliga.

fredrikhansson1

Fredrik Hansson skryter inte. Men när man ber honom berätta så kan han inte låta bli att vara stolt över vad han åstadkommit med hjälp av CrossFit.

– Jag har gått ner fem kilo i vikt och sex centimeter kring midjan. Jag mår mycket bättre, känner mig fräschare, piggare och starkare. Hållningen är bättre också säger min flickvän. Så nu är man lite stöddig, säger han.

Stöddig har Fredrik all anledning att vara. Han har inte bara återhämtat sig från cancer och cellgifter, han tränar dessutom CrossFit med bara 75 procents lungkapacitet. Och – håll i er – ändå har han inget emot löpning.

– Just kombinationen som CrossFit har med både kondition och styrka tycker jag om, där kan man ta ut sig mer. Jag gillar när det ingår i wodden att man ska ut på 400 meters löpning och sen in igen. Jag förstår inte varför det är så många som inte tycker om löppassen. Jag tycker att det är kul när det utmanar mig lite extra – till exempel efter wallballs, när man springer iväg med benen som spaghetti och ser som ett fyllo, haha.

Förutom nedsatt lungkapacitet bär han ständigt med sig ett extra bagage; en stomipåse. Under träning hålls den på plats av ett avklippt linne under tröjan.

– Men det enda jag inte kan göra är rygglyft. Annars finns det nästan ingenting jag inte kan göra. Burpees går, men jag får gå ner lite på sidan.

När han började på Gripen var han tveksam till att det skulle vara så kul att träna som barndomskompisen Fredrik Nilsson påstod.

– Jag tänkte, han är dum i huvudet, det kan aldrig vara kul att träna. För mig har träning alltid bara varit ett måste. Men efter ett närapå kräkframkallande prova på-pass var både jag och flickvännen fast. Även om handlederna värkte av bearcrawlen (vilket de inte gör när jag bearcrawlar idag).

Hans son lämnade gymvärlden och är nu också en aktiv Grip.

– Det är kul att träna ihop med familj och vänner, säger Fredrik.

Som så många andra är han gammal gymperiodare

– Man köper kort och går intensivt en period tills motivationen tryter och man slutar gå. Men med träningen på Gripen blev det annorlunda.

– Att anmäla sig till pass är helt rätt för mig. Jag jobbar mycket, men eftersom man bokat in sig, så kör man. Det finns inga ursäkter.

En annan sak som betytt mycket, eller rättare sagt mest, för Fredrik är bemötandet från Gripens coacher.

– När man varit opererad vid två tillfällen, fått hela magen öppnad, så tar det tid att läka ihop, vilket gör att man rasar i muskler. Jag såg ut som en 90-åring under en period, med hängande mage och utan muskler. Utan coacherna och CrossFit hade jag aldrig kunnat kämpa mig tillbaka från sjukdomen på detta vis

– Även om det är jag själv som jobbat så har de verkligen bidragit till ett friskare liv för mig.

Han understryker hur välkommen han känt sig i boxen från dag 1.

– Efter bara några gånger visste coacherna mitt namn. Jag visste knappt deras! Coacherna är mycket bra och kunniga. De är extremt engagerade och de tre ägarna är fantastiska. De är där hela tiden och pushar och petar på mig om jag slarvar med tekniken. Det blir minst tre pass i veckan, och CrossFit har blivit livsviktig för Fredrik. Att skada sig och inte kunna träna vore det värsta som kunde hända, säger han.

– Jag tävlar bara mot mig själv och har inte bråttom. Så jag tar ofta lite mindre vikt för att jag inte vill riskera att skada mig. Jag försöker hellre pressa mig i tempo och kör med lite mindre vikt.

Fredrik driver två företag, varav det ena arrangerar skidresor till alperna. De senaste åren har första veckan för säsongen på skidor varit en katastrof enligt honom själv, och offpiståkningen något han knappt klarar av. Jag var för klen helt enkelt, berättar han.

– Nu har jag tränat minst tre pass i veckan sedan mars. Så det ska bli mycket spännande se hur jag klarar offpist-åkningen den här säsongen. Vissa av mina resenärer är så gamla som 80 år – tänk om jag kan få 40 år till på skidor!

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram