Månadens Grip – oktober 2013

Månadens grip är en stark dam. Förra veckan satte hon sin första muscleup och helgen som gick vann hon Butchers classic. Inte konstigt att hon ofta svävar högt över molnen … Möt månadens grip oktober.

e84db986-3e07-11e3-8c08-001c1401551c_f

– Egentligen har jag en inneboende stark motvilja mot att anstränga mig, rätt lat alltså, men viljan att utmana mig själv har alltid varit starkare. En starkt bidragande orsak till mitt yrkesval bland annat, säger Pernilla Nilsson, som är pilot.

– Mitt första möte med CrossFit var för ganska exakt två år sedan. Jag var då en rätt frekvent besökare på Friskis & Svettis. Det var också där jag blev tipsad om CrossFit och Gripen.

Pernilla blev nyfiken, och efter ett tag letade hon upp boxen på Borgmästargården.

– Jag tror att jag vankade minst tre varv runt huset innan jag vågade mig in, helt inställd på att motas i dörren med, typ ”nu har tant nog kommit fel, vårdcentralen ligger på andra sidan huset”. Men istället fick jag ett jättetrevligt bemötande (av ung man i mössa) och redan dagen efter var jag på mitt första pass.

Variation, mätbarhet och glädje

Det har blivit ett antal pass sedan dess. Variationen av övningar, att det är så mycket att lära sig och att bli bättre på, räknar hon upp som en av tre anledningar till att hon fastnade. Mätbarheten, att det är möjligt och lätt att se hur man utvecklas, är en annan.

– Och utvecklas gör man, träningen är effektiv! Jag trodde nog själv att jag var i hyfsad form där för två år sedan men när jag ser tillbaka har jag lärt mig massor sen dess. Och bara det är ju kul, att vid min ålder märka att man fortfarande kan bli bättre och bättre.

– Men viktigast av allt är glädjen. Den stämningen som råder i boxen är helt underbar, man får så mycket energi av de andra som tränar. Just glädjen och lekfullheten är jätteviktigt för mig.

”Skön att känna att man får vara med och leka”

– Jag har fått en helt ny social plattform här. Jag älskar den här blandningen av härliga människor. Från barn till ”gammal” med hela världen representerad. Jag har fått lära känna människor jag troligtvis aldrig mött annars. Det är ren glädje att åka hit varje gång. Och det är så skönt att känna att man får vara med och leka. Jag gillar när det är chosefritt.

Och det är på Gripen som Pernilla lärt känna Anna Roslund, eller som hon säger ”min soulmate i CrossFit”

– Anna är en stor inspiration och sporre för mig.

Helgen som gick gjorde de sin första CrossFit-tävling tillsammans, tvåmannalagstävlingen Butchers Classic i Köpenhamn. Woddarna innehäll allt från repklättring, pullups, clean och marklyft, till såväl lång- som kortdistanslöpning – och simning.

– Vi åkte dit med som enda mål att ha kul. Vi hade ingen aning om vad som väntade i form av nivå eller motstånd. Det visade sig vara ett litet men tight startfält i vår klass, master damer. Utgången var oviss ända fram till sista woden. Efter två dagar och sju woddar stod vi dock överraskade och superstolta överst på pallen. Över förväntan för min del i alla fall.

Framgångarna tar inte slut här. Strax innan tävlingen satte Pernilla sin första muscleup.

– Jag sticker inte under stol med att det stått på önskelistan länge, jag har dock inte tränat särskilt ofta på just den övningen. Men nu när skillpassen kommit igång är det lättare att det blir av. Det var såklart en jäkla skön känsla att äntligen få sätta en. Jag gick verkligen och mös därhemma efteråt.

Vad blir nästa mål?

– Förutom att bli bättre på, typ allt, så vill jag lära mig stå och gå på händer.

Sist men inte minst – något vi alla nog undrar är hur sjutton du får ihop det. Du flyger och far i ditt jobb, och har två döttrar och en man, och hinner ändå träna CrossFit med stort engagemang.

– Det finns både för- och nackdelar med ett sånt jobb som jag har. När jag väl är ledig så kan jag oftast träna dagtid då resten av familjen ändå inte är hemma. De tycker förstås att jag är borta tillräckligt i jobbet så de vill gärna ha mig hemma kvällstid. Nackdelen är väl att det kan vara svårt att få någon vettig struktur i träningen på grund av oregelbundna arbetstider och mycket tid borta. Jag får helt enkelt köpa läget och göra det bästa av det vilket oftast går bra utifrån min ambitionsnivå.

– Nu har dessutom mina båda tjejer också börjat träna CrossFit vilket är jättekul. Min önskan är framför allt att de ska ha kul och de har de.

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram