Månadens Grip november 2015

Möt familjen som gillar att tillbringa sin tid ihop både inside and outside the box. En familj fylld av glädje och som håller Gripen trygg. Nämligen familjen Jönsson beståendes av Linda 35 år, Fredrik 37 år och sönerna Oliver 12 och Vilmer 8 år, november månads Gripare.

jonsson1

Den som hittade till Gripen först var Fredrik, han har hängt med ända sedan Borgmästargården. Det var genom en gemensam vän till Dennis Jantell som berättade om denna träningsform. Fredrik har en träningshistoria som många av oss, gymmare, fotbollsspelare men även löpare. Han gillade aldrig ”maskinträningen” på gymmet så CrossFit kom som en välsignelse för Fredrik. Efter första woden tog det ett tag innan Fredrik återvände, MEN han återvände och har aldrig ångrat sitt beslut.

– CrossFit är ju så mycket effektivare, man blir starkare och får bättre kondition. Min styrka är löpningen.
– Jag tar alltid in på Linda vid löpning i wodar, tillägger Fredrik snabbt med glimten i ögat. Jag har även en uthållighet. Min svaghet är väl de gymnastiska övningarna, jag är stel.
– Kanske dags att prioritera stretchpassen?

Till vardags arbetar Fredrik som polis vilket även Linda gör som kom till oss ungefär 6 månader senare. Även hon har ett förflutet i gymmet och löpspåret. Både Fredrik och Linda är idag en av Gripens många guldmedlemmar.
– Detta är 1000 gånger roligare än gymträning, man utvecklas hela tiden och kan sätta nya mål. Jag har kunnat klättra i rep ett tag, men nu är målet att kunna komma hela vägen upp på två tag, säger Linda. Man utvecklas konstant.
– Det jag fattas är kordinationen, det går inte. Barnen skrattar och säger att Lindas svaghet definitivt är bearcrawl… Styrka? – Jag är uthållig, har ett jäkla pannben, är envis.

Innan vårt möte har alla i familjen precis tränat. Båda barnen går på Gripen Kids och älskar det. Ibland har de egen träning med mamma och pappa där det oftast ingår löpning. Något som alla i familjen gillar. Vilmer startade redan då kidsen startade upp för c:a två år sedan.
– Jag känner att jag blivit starkare även i fotbollen som också är en del av båda pojkarnas vardag.
– Jag vinner duellerna, skrattar Vilmer.
– Du plöjer alltid genom försvaret säger storebror och skrattar. Vilmer anser att hans styrka inom CrossFit är uthålligheten och han har en bra kondis.
– Min svaghet är armhävningar, ibland kör jag inte hela vägen ner med bröstkorgen i golvet och jag blir sur när det inte funkar.

Storebror Oliver spelar även han fotboll då han inte kör CF. Han älskar att springa och han kan känna att han blivit starkare sedan CrossFit introducerades. Värt att veta är att Oliver sprang MalmöMilen med Gripen i somras på grymma tiden 53:12! Jag har en känsla av att det kommer bli fler lopp för denna unga man. Olivers styrka är uthålligheten (ett gemensamt drag för samtliga familjemedlemmar) och han älskar alla wodar där löpning ingår. Svagheten ligger i rörligheten, vilket även detta verkar vara ett gemensamt drag inom familjen…

På frågan om de minns sitt förta pass så skrattar Linda och utbrister,
– Ooojaaa! Jag trodde uppvärmningen var passet. En massa wallclimbs minns jag och att det var och att det var Johannes som coachade. Men som alla andra så kom jag tillbaka trots att jag trodde min kropp skulle ge upp. Jag gillar att någon talar om för mig vad jag ska göra och dessutom pushar mig till att hela tiden att göra mer, orka mer. Det är ett vuxenfritids och det är ett fantastiskt engagemang från alla coacher och det har det varit sedan dag ett.

Fredrik minns inte sitt första pass,
– Men då jag efter första gången provat så tog det som sagt ett tag innan jag kom tillbaka och då var det Murph (1,6 km löp, 100 pullups, 200 pushups, 300 squat och sedan 1,6 km löp igen) och DET minns jag.
– Till sist gjorde jag armhävningar mot väggen och jag hade nog ALLA gummiband de kunde hitta åt mig.

jonsson2

Oliver minns inte han heller men han tillägger att han är kungen av shuttlerun!
– Ett pass så hade vi death by run. Man börjar springa 1 längd på en minut, sedan 2 längder på 1 minut, osv. tills sista man står kvar.

Vilmer minns sin första baercrawl då hans mamma inte kan det så skulle ju Vilmer visa att det är lätt!
– Och det är lätt skrattar han.

Mål med CrossFit? Det tar aldrig slut, säger Linda. Först var det kanske att klättra i rep, nu är målet att bara ta två tag. Man utvecklas hela tiden. – Jag håller med säger Fredrik. Att hela tiden sätta nya mål, göra framsteg.
– Idag utförde jag split jerk och det kändes bra, härligt. I diskussionen är vi rörandes överrens om att det är en go känsla att behärska olika moment och ibland ”bara kan man” för att man har tränat på diverse övningar kontuernerligt.

Oliver ska bli vigare och Vilmer ska bli snabbare och vigare och då han redan kan sitta i split så tränar han nu för fullt på spagat…..

Tävla?

– Jag har inte vågat, säger Linda. Jag gillar inte riktigt när folk tittar. Fast nu i december ska Linda tillsammans med Rickard Lagerström tävla i Göteborg och i april med Maria Silverberg på Kronans nybörjartävling.
– Det känns bra att tävla med dessa människor som är så lugna och trygga och de kommer inte döma mig om det blir fel.

Fredrik har inte ambitionen att tävla, men kanske vara domare i framtiden, vem vet!
– Och självklart vara ett stöd för Linda då hon tävlar.

Familjen äter, lever och tränar ihop.
– Det har blivit vår livsstil säger Fredrik. Man planerar livet utefter träningen, det är då vi alla mår som bäst.

Kvalité i vardagen är det som betyder mycket för familjen då både Linda och Fredrik arbetar heltid och såväl kvällar/nätter och helger finns på schemat. Att äta ihop och se CrossFit-tävling på datorn är mysfaktor.

Då det finns fyra viljor i familjen så har det röstats fram svar på följande frågor:

Thruster/börpii

Löp/rodd

Sommar/vinter

Träningskläder/jeans

Magnesium/ej magnesium

Lång/kort wod

Fredagsfys/fredagsmys = Man måste ha båda

Lyftarskor/ej lyftaskor

jonsson3

Slutligen, varför ska man träna CF?

– För att man ska bli starkare och få bra kondis utbrister Vilmer, och det är kul!

– Det är ju en funktionell träningsform, säger Linda, man utvecklas individuellt men tillsammans med andra. Det hade inte hänt om man gjort det själv, inte för mig i alla fall.

– Det finns alltid någon att ”jaga” utvecklingsmässigt tillägger Fredrik
– Vi har alltid full koll på varandra. Jag kanske är trött men om Linda orkar mer så orkar jag ännu mer.

– Man blir gladare när man nått ett mål, det är kul att ha mål säger brödrarna.

Fyra röster om varför man ska välja Gripen som box:

Vuxenfritidsgård, mysigt, familjärt, bra människor.

 

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram