Månadens grip november 2014

Stark som en björn och målmedveten som få. Månadens grip lyfter tyngre än de flesta, nöter löpning två gånger i veckan och ror i vardagsrummet samtidigt som han tittar på tv.
Nästa gång jag tävlar ska ingen slå mig i burpees.


1472796_791677924204231_7811656535670818757_n

Det hör till ovanligheterna att en nybörjare i CrossFit redan är stark som en björn. Å andra sidan spelar det ingen roll när en av de första woddarna man tar sig an är Fran (21-15-9 av thrusters och pull ups).
– Fran var ingen trevlig upplevelse. När jag hade gjort mitt första varv sa Daniel att Nu är det nerförsbacke! Men jag tyckte bara att det var uppförsbacke genom hela wodden, minns Nicklas Klein.
– På gymmet kunde man utesluta det som vara tråkigt. Det kan man inte här. Men när man kommer hit till boxen finns det inget som skrämmer en – allt går ju att skala ner, till och med om det är muscle-up i dagens wod.

Första gången han satte sin fot i boxen i Bulltofta var under Gripens Julspel i december 2012. Det han såg i tävlingen fick den egna gymträningen att blekna i jämförelse.
– Veckan efter gick jag hit, tränade ett pass och köpte kort. Jag var stark, men hade dålig kondition. Men den har förhoppningsvis blivit lite bättre nu.
Och det har den. Två dagars löpträning i veckan, och så rodd på samma distans dagen efter varje löppass. Men han ger sig inte ut och springer ensam, utan har alltid med sig någon.
– Det är lite olika, jag började springa med Cliff. Nu senast var det jag, Cliff, Bundi och Mikaela som sprang 400 meters-intervaller på Hästhagens IP. Jag hade aldrig gjort detta ensam! Men jag måste om jag ska kunna orka lite bättre i woddarna – nästa gång jag tävlar ska ingen slå mig i burpees. Det är det som är bra med att tävla – man får ett kvitto på sina svagheter.

Sedan Nicklas föll för CrossFit för knappt två år sedan har livet blivit ganska mycket annorlunda. Trots att han bor i Svedala syns han så gott som dagligen i boxen och nöter målmedvetet på allt från dagens wod till handgående och pistoler. Intresset för kost har skjutit i höjden, och tillsammans med sambon Malin har han valt bort gluten och laktos ur kosten och ”tappar jeansen utan att knäppa upp dem”.
– Jag mår jävligt bra faktiskt. Jag är sällan sjuk, är sällan på dåligt humör – och om jag blir på dåligt humör så är det för att jag inte får träna. Sen är det skönt med en familj som förstår en när man vill träna så mycket som jag nu gör. Det är jag tacksam för.

Att träna för att tävla känns självklart.
– Har man spelat fotboll och tränat inför matcher som jag har, så behöver man ett mål att träna för.
Det började med Sommarspelen på Malmöfestivalen 2013. Och sen Battle on the beach i Helsingborg, med Patrik EG Eklund som team mate.
– Alla gnällde över att det var så mycket benwoddar, men vi var helt lyckliga, haha. Jag var nervös, man skulle ju prestera med folk som tittar på. Allihop var väl en tjugo år yngre än mig, men man får ta det för vad det är. (Nicklas är 41 år gammal)

10378257_396673393814726_2591875614217907037_n

Nu har det blivit ännu mer tävlingar. Bland annat CrossFit Games Open 2014, där Nicklas hamnade på sjundeplats i Sverige i sitt ålderssegment (40-44), och Torso twisted och Battle of lagom där det blev en tredje respektive förstaplats. Men även onlinekvalificeringar som German throwdown och just nu Athlete games, där han tillsammans med några andra tävlingssugna gripar kör tävlingswoddar hemma i boxen.
– Det är Dennis som får mig att vara med i såna tävlingar. Han coachar mig i dem, och har en stor del i tävlingsbiten för mig, lär mig hur jag ska lägga upp kvalwoddarna.
Valet av box är han helnöjd med.

– Gripen är så familjär. Man kommer hit och alla känner alla, folk stannar kvar och hänger efter träningen – man blir delaktiga i varandra på ett helt annat sätt. Det är väl det som jag tycker är kanon här, och det roliga. Oavsett om man kommer hit i kostym eller hur man klär sig – ute i boxen är alla i träningskläder. Här känner man sig aldrig vilsen, här kan man alltid få hjälp.

– Gripens sommarläger i somras var en rolig erfarenhet, dels för att det var en sån blandning av folk – och dels allt vi gjorde. Vi fick prova saker som jag aldrig kommit på att göra förut, som yogan, och simningen i Trelleborg. Jag hade ingen aning om att orken dör så snabbt i vattnet till exempel… Jag gillade hur det var planerat, att man körde hela förmiddagen och sen avslutade med gemensam lunch – jag kan mycket väl tänka mig att göra det igen, och kan verkligen råda andra till att testa.

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram