Månadens Grip – mars 2013

Två VM-guld, ett flertal medaljer av blandade valörer och dessutom ett nordiskt mästarbälte som proffs. Fightern Lina Länsbergs meritlista inom muay thai eller thaiboxning som det också kallas, är lång, imponerande och har bara förbättrats sen hon började träna på Gripen CrossFit för knappt ett år sedan.
– Numera har jag en kroppskontroll jag inte haft innan. Bättre stabilitet och ökad rörlighet.

d1f697be-9116-11e2-8ed2-406186e9d552_f

Det var i april 2012 som Lina Länsberg och sambon Martin Akhtar började träna på gripen CrossFit. Båda är fighters och hade specifika krav på sin träning, både vad gäller styrka och kondition.

Men framförallt var det den mentala aspekten av träningen på Gripen som blev ett lyft.

– Träningen innehåller moment där jag tycker att det bara är roligt att träna, allt är inte lika kravfyllt längre. Och på Gripen har jag ett stort team runt mig, säger Lina Länsberg. Hon förklarar att thaiboxningsträningen annars alltid är mätbar, eftersom man tränar det man tävlar i.

– Resultatet av ett träningspass blir viktigare än de borde vara. Men med CrossFiten har jag hamnat i en ny miljö, med nya coacher, och därför lyckats pressa mig till nivåer dit jag inte pressat mig till förut. Det har gett mig en bättre tillit till min egen förmåga, och var vad som behövdes för att plocka det där VM-guldet i höstas.

I fighterna har CrossFiten visat resultat konditionsmässigt framförallt.

– Jag har en helt annan fysisk kapacitet än innan. Och rent tekniskt så är jag stabilare.

– Jag och Martin har hjälp av Anders Håkansson som är med och lägger upp vår träning. Det gör roligare att ha experthjälp, då slipper man tänka själv, och kan fokusera på att utvecklas. Hans pass är väldigt utvecklande för oss. Kombinationen av de passen, tävlingsmomentet i CrossFit och gemenskapen på Gripen – den kombinationen känns jättebra.

Hur är det att leva ihop med en fighter?

– Just nu har jag fläskläpp för att jag fått knä på munnen av honom, min näsa är öm och jag är bucklig över ögonbrynet. Att leva med en annan fighter är både bra och dåligt, men det hade inte gått på något annat sätt. Det är en lyx egentligen, att ha någon som förstår när det är jobbigt, och som man har gemensamma mål med utan att behöva diskutera dem – de bara är där.

I december, samtidigt som resten av griparna kämpade i julspelen, lämnade Lina sin comfort zone i thaiboxningsringen för att göra debut i MMA. Resultatet blev en match som kallades Sveriges bästa kvinnliga MMA-fight någonsin, även om Lina efter en stark start hamnade i ett läge där den mer meriterade fightern fick en öppning som avslutade matchen. Redan nu på lördag den 23 mars väntar nästa MMA-fight – trots att Lina egentligen tagit semester från fighter ett tag.

– Jag tackade ja på väldigt kort varsel. Egentligen ville jag inte först, men är jag väl började tänka på det, så blev det svårt låta bli.

Vad tycker hon om att bli månadens grip då?

– Jag älskar Gripen, så det är ju toppen om Gripen gillar mig med!

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram