Månadens grip juni 2014

Hon var den tjugonde personen att köpa kort på Gripen när boxen i Borgmästargården öppnade. Hon har en vilja av stål, vilket ibland satt stopp. Hennes crossfitresa har varit lång – och nu fortsätter den i Dubai. Möt månadens grip juni.

– Gripen är som ett andra hem. När jag jobbat och är trött och kommer till boxen är det som att hela dagen ändras och jag andas ut, får ny energi i kroppen. Jag längtar alltid till den gemenskapen, vi är som en stor familj, medlemmarna och coacherna, säger Marjan Dorkhan.

Men får några år sen var det inte crossfit som gällde – Marjan var fast i gemenskapen och träningen på SATS.

– Jag var instruktör och körde varje dag, och höll gruppträningar 2–4 dagar i veckan. Jag hade jättekul och älskade SATS.

Men så kom en kompis och började dra i henne – kompisens pojkvän var brandman och kände Dennis och Danne.

– Hon sa att det var roligt, att “du måste testa”, och berättade om att man tränade i intervaller. “Vadå intervaller, det kör vi på SATS också”, tyckte jag. Men så följde jag med dit ändå.

“Jaha, det var ju inte så farligt”

Första passet var det bara Marjan, kompisen Angie, Dennis och Danne på. Det var en amrap på 7 minuter med squats, burpees och pushups.

– Väldigt basic. Och när det var slut sa jag bara “jaha, det var ju inte så farligt”. Så jag fick sätta mig och ro 500 meter på tid. Jag blev helt slut – och sen var jag fast!

Utvecklingen med crossfiten har varit en lång resa.

– Det är så kul på Gripen, som i en lekstuga. Kul, varierande och så gemenskapen. Det är så många saker jag inte trodde att jag kunde göra, men som jag lärde mig.

Sömnlös inför nästa dags wod

Livsstilen förändrades, det blev inga sociala utekvällar med ett glas vin eller drink i handen. Istället stannade Marjan hemma och väntade på att natten skulle ta slut så att hon kunde åka till Gripen och träna.

– Det blev många sömnlösa nätter för att jag längtade till passet nästa dag.

– Mitt största framsteg var när jag vann Gripens sommarspel förra året. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna, det var jättekul.

Men viljan att tävla och bli bättre krockade med vad kroppen klarade. Nu är insikten om vad den klarar bättre, säger hon.

– Jag har haft många skador på vägen för jag vill så mycket. Jag har bestämt mig för att inte vilja så mycket utan ta det lugnt och inte fokusera på för höga mål. Nu kör jag för att det är roligt, jag ska köra dagens wod istället för att träna på egen hand och lyssna på kroppen – det gjorde jag inte tidigare.

Utvecklat träningen skadeförebyggande

– Jag har följt hela utvecklingen från boxen på Borgmästargården och både coacherna och passen har blivit så mycket bättre. Gripen har verkligen blivit ett andra hem. Jag uppskattar verkligen att coacherna involverar sig så mycket och att de har utvecklat så mycket i hur vi tränar.

– När någon på Gripen får skador har man uppmärksammat det och förbättrat sättet att träna med skadeförebyggande uppvärmningar. Gripen har koll på sina medlemmar. Där tror jag att vi är väldigt unika.

En av skadorna Marjan fick var i ena axeln, något som kan vara ett resultat av ivrigt kippande innan kroppen är stark nog att hålla för det.

– Nu måste man kunna göra strikta pullups innan man börjar med kippade – det var ju inte så i början men nu har vi lärt oss. Det är ju jättebra – det känns tryggt.

 

Nu väntar nya utmaningar – i Dubai. I sommar flyttar hon, för att undervisa tandläkare som ska bli specialister.

– Det blir svårt att säga adjö till familjen, och till Gripen. Det finns som tur är bra boxar i Dubai, men jag kommer att ha Gripen med mig.

 

IMG_8119

Månadens grip Marjan tillsammans med Nicol Salinas-Ericsson. ”På Gripen spelar åldern inte roll. Vi sporras och inspireras av varandra, barn och vuxna!”

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram