Månadens Grip – juni 2013

Han älskar utmaningar, hatar att förlora, kan stoltsera med att ha vunnit en av wodarna i Nordiska mästerskapen och han är så kramgo att han fått en hundvalp döpt efter sig. Möt månadens grip – Cliff Berger.

49163b36-d4ad-11e2-8ed7-406186e9d552_f

Cliffs tid på Gripen började med en utmaning.

– En kompis som redan tränade där utmanade mig. Jag skulle få 1000 kronor om jag tränade ett pass och sen sprang ett varv runt Pildammarna. Det här var när Gripen fortfarande låg vid Borgmästargården.

Det blev inget varv runt Pildammarna.

– Jag var helt död efter passet. Men det var roligt. Det var i september 2011, och det stora intresset var att spela fotboll.

CrossFiten var mest på skoj. Men så blev det dags för Gripenspelen och Cliff ställde upp efter bara en månad med CrossFit.

– Jag tycker om att tävla och försöker tävla så mycket det går. Det spelar ingen roll vilken plats du kommer på – det viktiga är att du lär dig lite mer om dig själv varje gång.

Numera är CrossFiten huvudintresset. Och han tar han alla chanser han kan att tävla. Inte bara på riktiga tävlingar.

– Jag siktar in mig på varje träningspass och försöker alltid att övertala någon till att göra en tävling av det.

Varför det?

– Känslan av att någon annan vill komma före dig får mig att vilja mer. Även om det bara är på skoj, det viktiga är inte vem som kommer först. Men det blir som en kapplöpning, man får lite extra hjälp att pusha sig.

– I CrossFit utvecklas man hela tiden, på flera håll. Du vet inte hur myckett du kan pusha dig själv förrän du har gjort det, och tävling tar fram det lilla extra. Det är på tävling jag har överpresterat, och det är då jag hittar kraften att inte vilja lägga mig för tidigt. Jag hatar att förlora.

Cliff berättar att han gillar teamwodarna.

– Jag försöker köra med någon som har andra egenskaper än mig. Då kan man pusha varandra att bli bättre. Jag brukar köra med Khalil – det har hjälpt båda att utvecklas mycket. Och att köra med Freddie som är så envis har hjälpt mig att inte ge upp. Förut slutade jag så fort jag blev andfådd. Men Freddie, han släpper aldrig stången, han bara fortsätter köra hur trött han än är. Han har lärt mig mycket.

I september 2012 ställde han upp i Nordiska Mästerskapen i CrossFit. Och vann woden med marklyft. Den gick till så att man hade en viss tid på sig att marklyfta x antal kilo – och sen flyttade man vidare till nästa stång som var tyngre. Cliff var en av få som gick hela vägen upp till 240 kilo – och fanns tid kvar så skulle antal burpees avgöra.

– Jag hade aldrig ens marklyft 240. Men jag lyfte vikt efter vikt… Och så tog jag 240 också.

De som var där och bevittnade Cliffs insats kan intyga – ingen hade sett Cliff göra så många burpees så snabbt någonsin.

Vad tänkte du när du gjorde burpeesarna?

– Det enda jag tänkte på var Marco* som stod och skrek på mig. Jag var så snurrig, jag hade lyft 240 kilo och hade lyftarbältet åtspänt, jag glömde lossa det. Och varje gång Marco skrek KÖR så gjorde jag en burpee. Han bara skrek KÖR KÖR KÖR. Och jag mådde så fruktansvärt dåligt… Men jag vann den woden.

Egentligen vill Cliff inte riktigt ha den här uppmärksamheten. Han har blygsamt försökt föreslå andra – som han ser det – mer intressanta, hårt tränande gripar, som förtjänar att bli månadens grip. Vilket givetvis gör oss ännu mer säkra på att just han är månadens grip.

* Marco Whittle – som döpt familjens hund till Cliff.

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram