Månadens Grip – januari 2014

Gripen Crossfit fick henne att fimpa ciggen, löpbandet och det frenetiska städandet. Numera putsar hon hellre i boxen och hemmet får samla damm bäst det vill. Möt Månadens Grip Januari!

c5bedd42-7aec-11e3-9239-001c1401551c_f

Innan Lorena Salinas-Ericsson började med crossfit så var träning att springa på löpband klockan kvart i fem på morgonen, innan barnen vaknat.

– För att inte missa någonting, och hinna med barnen, städningen, att handla, stryka och allt sånt.

– Nu skiter jag faktiskt i allt det där. Jag har gått från att inte vilja offra något till att tänka: Vem bryr sig – vi är ändå aldrig hemma. Barnen ska ha mat och göra sina läxor – sen kan allt annat kvitta faktiskt.

Vill inte bli krampig

Det började med att maken Fredrik kom hem och berättade om Dennis nya träningsställe – utan maskiner, bara fria vikter. Inte en chans, tyckte Lorena som var rädd att bli stor och krampig. Men till slut följde hon med.

– Jag minns att det var någon sån äckligt jobbig wod utomhus med rodd, boxjumps, burpees och löpning. Jag höll på att dö, och var så glad när jag skrek “tid”. Sätt dig och ro, ropade Danne från sin solstol – du har tre varv kvar.

– Efter det slängde jag ciggen. Det går inte att röka och hålla på med crossfit.

“Hopplös” början

Men den stora utmaningen i början var det lite oväntade hindret boxjumps.

– Jag kunde inte, jag vågade inte. Dennis hade sånt tålamod. Han ställde mig i ett hörn med en femkilosvikt och tvingade mig att hoppa jämfota upp och ner på den. Sen la han på en skiva till. Och en till. Jag stod där i flera timmar och hoppade. Och det gick.

Det här var i den gamla boxen på Borgmästargården, innan den officiellt öppnat. Och numera är Gripen ett andra hem – för hela familjen.

– Jag är alltid här. Jag typ bor här. Så det är en fördel att ungarna gillar det. I somras kom Cristian hem och sa att han var trött på fotboll. ”Det är crossfit jag vill börja med”. Han är fjorton år och vill till och med tävla ihop med mig. Och Nicol vill flytta hemifrån med mig – till Miami, haha.

– Jag och Fredrik har varit gifta i femton år, och vi har aldrig varit så nära som vi är nu. Det är som att vi har en ny förståelse. Han ser att jag slappnat av helt, och vi pressar inte varandra. Hela familjen har liksom kommit närmare varandra.

Inte rädd för vikterna

De utmanande boxjumpsen ligger långt bakom Lorena idag. Och trots att hon aldrig blev särskilt krampig så tar hon 68 kilo i clean & jerk, 90 i front squat och 100 i back squat.

– Jag är inte rädd för vikterna nu. Men förut vågade jag inte gå under stången, eller kasta stången. En dag när jag körde clean & jerk i gamla boxen tappade jag stången, och sen dess har jag vågat mycket mer.

I Gripens julspel placerade Lorena och ex-Gripen Linnea sig på tredje plats i den utmanande lagtävlingen.

– Det var jätteroligt. Men lite surt med min slammerball (Lorena kastade längst av tjejerna – men trampade över efteråt och åkte ur den deltävlingen). Med tanke på att vi låg näst sist när vi gick in i finalen lyckades vi hämta hem mycket.

Hon tycker att tävlingar är ett sätt att göra det omöjliga möjligt.

– Kicken man får – inget är tungt eller jobbigt. Du tänker inte – du bara gör det. Jag tänker aldrig på tiden, att jag ska skynda mig, bara att jag ska göra det på bästa sätt så snabbt som möjligt. I finalen var det chest to bar med viktväst – det har jag bara gjort en gång. Men jag fick in hur många som helst kändes det som!

Samtidigt poängterar hon att det viktiga är att gå in med inställningen att det inte är allvar.

– Jag och Linnea, vi vill bara ha roligt. Så tänkte vi på Frontline – och där låg vi trea ända till löpningen, sedan låg vi fyra eller femma till näst sista wodden.

Fokus och svagheter

När det gäller den egna programmeringen är det fokus som gäller sedan någon månad tillbaka.

– Danne sa till mig att jag måste lära mig att fokusera på en sak, är man mitt i ett lyftarprogram kan man inte börja köra woddar. Och efter det fick jag resultat, satte flera PB:n.

– Jag tränar mycket svagheter. Det är inte det roligaste, men det måste man. Det man är duktig på ska bara hållas igång – det är det andra man ska bli bättre på. Det är därför man utvecklas.

Andras utveckling är också viktig. Lorena driver Gripens barnträning.

– Jag älskar Gripens kids. Det är så roligt, jag blir så stolt när jag ser barnen utvecklas. De kan ju inte så mycket när man börjar, men man ser stegen – att intresset växer och att de är glada när de gör framsteg. ”Nu kan jag!”. Det är så kul att så många vill fortsätta nu också. Det är ju ett tecken på att man gör något rätt.

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram