Månadens grip april 2014

Tjugotvå år av hans liv gick till hockeyn. Men efter att han la skridskorna på hyllan blev det Friskis ”där jag drog i snören och var en gymråtta som inte visste vad jag gjorde”. Möt Månadens grip – doldisen som just klivit upp i rampljuset.

johan1

Det var strax efter Gripens flytt till de nuvarande lokalerna på Bulltofta som Johan Lundell gick på ett prova på-pass. Och fick blodad tand.

– CrossFit betyder att man får fantastisk kondition, säger Johan, vars form nog ingen tvivlar på – varken den som försökt ta rygg på honom i en wod med löpning eller den som såg honom briljera i påskspelens final-wod. Kroppseget och uthålligt är de främsta styrkorna.

– CrossFiten har också betytt att jag ändrat mina kostvanor radikalt och äter helt paleo idag. Sen jag tog bort mejeriprodukter så mår jag mycket mycket bättre.

CrossFiten har även ställt saker på sin spets för honom, som när han nyligen var med och tävlade i CrossFit Open för första gången.

– Open har lärt mig mycket om mig själv. Jag presterade inte alls lika bra som på träning – en fantastisk lärdom. Jag har lärt mig mycket om min kropp, fast det kanske handlar mer om det mentala.

Men i Gripens påskspel gick det desto bättre. Kanske är lag och teamkänsla hemligheten som fick Johan att kliva upp i rampljuset och märkas som den uthållige kämpe han är.

Du har ju hållt rätt låg profil här på Gripen – och nu plötsligt glänser du i det vinnande laget i mål på påskspelen.

– Det kändes fantastiskt roligt att vinna. Det gick klart bättre än förväntat. Och vilka team-mates! Man blir peppad att köra mer nu. CrossFit är en kanon-tävlingsform.

Från tävlingen minns han speciellt finalens kettlebell-thrusters.

– Thrusters var värst. De var riktigt riktigt jobbiga. I övrigt var det bra woddar för mig.

Vad är fokus nu då?

– Främst den mentala biten, att kunna prestera när det gäller, och sen teknik. Och styrka – jag behöver bli starkare, i olympiska lyft framförallt.

Du äter paleo, tränar duktigt, jobbar i Helsingborg, har en fru som också kör CrossFit – hur får ni ihop det?

– Vi har blivit en riktig CrossFit-familj! Tove har blivit nästan mer hooked än jag – det var hon som anmälde oss till tävlingen och betalade. Och vår ena dotter Lova går på Gripen kids.

– Nu tränar vi ganska mycket för att ha två barn och pendla till Helsingborg. Vi planerar träningsveckan på söndagar. Det blir tre till fyra pass i veckan.

För att få ihop det pusslas det med barnpassning och olika träningstider – och ett vistt mått av betting!

– Hon kör 18-passet och jag 19.30, och en gång i veckan tävlar vi mot varandra. Tove får bestämma vilka woddar vi ska tävla i.

Bestämmer hon även vilka kläder du ska ha på dig, eftersom  ni matchar varandra i lila idag?

– Haha! Det där är ganska roligt. Jag gillar lite färg. Men det var faktiskt hon som valde sin outfit från tre alternativ jag lagt fram åt henne.

Vad gör att du väljer att träna just på Gripen?

– Jag reser ganska mycket i mitt jobb och bokar ofta in mig olika boxar då. Och jag måste säga, fullt ärligt – jag har inte varit på ett bättre ställe än Gripen. Coacherna är väldigt duktiga, och noga med att lära känna de som tränar. Jag har inte tränat i någon annan box som är så seriös. Sen är man är alltid välkommen här. Stämningen är fantastisk och här finns väldigt många likasinnade – jag förstår att folk åker hit och hänger även när de inte jobbar. Det är ett schysst ställe vara på och blir många år till hoppas jag.

Johan kör tre fyra pass crossfit i veckan. ”Sen blir det lite innebandy och så fuskar jag lite på Friskis. Köra lite bicepscurl till sommaren kan man ju inte göra här”.

 • Kontakta oss

  Gripen CrossFit
  Bernstorpsvägen 19
  232 91 Arlöv
  Sweden
  Phone: +46-(0)40-685 30 20
  info@gripencrossfit.com

  Öppettider

  • Måndag 05.45-21.00
  • Tisdag 05.45-21.00
  • Onsdag 05.45-21.00
  • Torsdag 05.45-21.00
  • Fredag 05.45-19.15
  • Lördag 08.45-15.00
  • Söndag 08.30-15.00
 • Hitta hit


  CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
 • Facebook

 • Instagram